Львівські депутати стали на захист прав працівників ЛАЗу. Тепер сподіваються на Кабмін

2886 0
Працівникам колишнього автобусного заводу заборгували зарплату.
Фото: inpress.ua

Фото: inpress.ua

Депутати Львівської міськради підтримали петицію про захист колишніх працівників Львівського автобусного заводу, яким заборгували зарплату.

Як йдеться у петиції, керівництво ЛАЗу заборгувало колишнім працівникам 10 млн грн, ще 3 млн грн зарплат заборгувало ТОВ «Сіті Транспорт Груп» (тепер ТОВ «Автомобілі України»), що володіє ЛАЗом. Попри відкрите провадження про погашення цієї заборгованості та численні звернення у правоохоронні органи, кажуть колишні працівники, проблему так і не вирішили – через відсутність майна та грошей для стягнення.

Читайте також: У Львові ремонтують автобуси ЛАЗ, що купили ще десять років тому

На сесії петицію підтримали й вирішили інвентаризувати все рухоме та нерухоме майно, що розташоване на території ЛАЗу, звернутися до ЛОДА і Кабміну щодо погашення боргів із заробітної плати перед колишніми працівниками холдингу ЛАЗ. При цьому міський голова Львова Андрій Садовий додав, що сподівається на нового прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, бо він як львів’янина обізнаний у проблемах міста.

Нагадаємо, ЛАЗ постачав автобуси для міст України, що приймали Євро-2012. ТОВ «Львівські автобусні заводи» купив російський бізнесмен Ігор Чуркін. У 2013 році обладнання заводу почали вивозити на Дніпровський автобусний завод (Кам’янське), а у Львові мали залишити виробництво тролейбусів і туристичних автобусів.

26 травня 2014 року Державна виконавча служба України видала постанову про арешт майна заводу-боржника. Пізніше приміщення заводу виставили на аукціон. Тоді ж завод зупинив виробництво у Львові та Кам’янському. Перший заступник голови Львівської ОДА Йосип Ситник заявив, що область звернеться до уряду з проханням викупити завод.

У лютому 2016 року збанкрутілий ЛАЗ придбали дві юридичні особи з Києва. Восени 2017 року у міській раді Львова створили комісію, що розпочала вивчати ситуацію довкола закупівлі автобусів ЛАЗ напередодні Євро-2012. До цього комунальному перевізнику Львова виділили 20 млн грн, аби закрити борг перед ЛАЗом.

Через борги міста перед заводом на всі комунальні автобуси наклали арешт у жовтні 2017 року. Згодом  відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мініюстиції оголосив 160 автобусів комунального «АТП-1» у розшук. а поліцію зобов’язали їх затримувати. У вересні 2018 року з’явився сайт, на якому йшлося про відновлення роботи ЛАЗу, втім завод нової продукції так і не випустив. Міськрада також створила ще одне АТП, аби передати автобуси туди й їх не арештовували. Втім рік тому територіальне управління юстиції у Львівській області стягнуло з банківського рахунку «АТП-1» 24 млн 642 тис грн.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!