У Львові хочуть розширити музей Соломії Крушельницької

1640 0
Львівська міськрада викупить квартиру на третьому поверсі, що над музеєм.
Фото: Salomeamuseum.lviv

Фото: Salomeamuseum.lviv

Міська рада Львова погодила рішення про купівлю квартири, яка розташована над музеєм Соломії Крушельницької, для розширення закладу. Відповідне рішення ухвалив виконком ЛМР 3 вересня.

Загальна площа квартири становить 59,4 кв. м, а її оціночна вартість  1 млн 873 тис. грн.

Читайте також: Топ-13 музеїв Львова, де можна відсвяткувати День селфі

«Там загалом є 3 квартири, які постійно нас підтоплюють. Ми несемо збитки на сотні тисяч гривень. Було підтоплення у 2018 році, судове засідання триває уже 1,5 роки. Тоді нам підтопили експонати і музей поніс збитки на півтора мільйона гривень. Власник квартири зараз продає її, тож ми хочемо її придбати»,  пояснила керівниця департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда.

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv директор музею Соломії Крушельницької Михайло Кобрин, від часу створення музею у 80-х він активно розростається, тому музею важко приймати нові колекції, адже нема місця для їхнього належного зберігання. Він також додав, що якщо буде добра воля інших власників квартир на третьому поверсі, то музей звертатиметься до міста про їхній викуп на потреби музею.

«Ми б хотіли побудувати інтерактивний гарний простір, який розповідатиме музичну історію міста Львова»розповів Михайло Кобрин.

Нагадаємо, що через підтоплення у 2017 році у музеї пошкодили 30 експонатів.

Читайте також: Музей Соломії Крушельницької у Львові затопили сусіди. Фото

Для довідки

Музей розташований у будинку, де раніше жила Соломія Крушельницька. У 1903 році вона купила цілу кам’янку для своєї родини. Однак у радянський період будинок забрали. Для музею пізніше залишили лише одну квартиру.

У експозиційних залах-кімнатах демонструють оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів, нотні видання, особисті речі співачки. Також є платівки із записом її голосу. Крім того, зберігся персональний музичний інструмент, на якому грала артистка. 

У фондах музею, що налічують понад 17000 експонатів, зберігаються не лише речі, що належали Крушельницькій, але й багато цікавих матеріалів, пов’язаних з іменами інших видатних діячів музичної культури, зокрема, Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Одарки Бандрівської, Любки Колесси.

Катерина Бортняк

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!