Львівська національна опера транслюватиме унікальні архівні записи вистав

1630 0
Серед записів – архівні вистави та документальний фільм.
фото: stezhkamu.com

фото: stezhkamu.com

Цього тижня Львівська Національна Опера транслюватиме архівні записи вистав та документального фільму за участі славетних співаків – Олександра Громиша, Володимира Ігнатенка та Ігоря Кушплера, імена яких ввійшли в історію театру та українського оперного мистецтва. Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Розклад трансляцій:

5-10 травня – документальний фільм про соліста Львівської Опери, Народного артиста України Олександра Громиша;

8 травня, п’ятниця, о 19:00 – опера «Мойсей» Мирослава Скорика;

9 травня, субота, о 19:00 – опера «Украдене щастя» Юлія Мейтуса;

10 травня, неділя, о 19:00 – опера «Украдене щастя» Юлія Мейтуса.

Опера «Мойсей» Мирослава Скорика на дві дії з прологом і епілогом (або ж за висловом дослідників – сценічна притча) втілює провідні ідеї твору Франка – інтерпретацію біблійного сюжету та алегорії самоусвідомлення української нації. Для цього твору Мирослав Скорик віднайшов оригінальне музичне вирішення – поєднання традицій національної музики та сучасної стильової мови композитора.

Тривалість: 1 год. 25 хв, виконується українською мовою

Опера «Украдене щастя» Юлія Мейтуса з часу прем’єри на сцені Львівської Опери у 1960 році досі залишається в репертуарі театру. Лібрето створене М. Рильським за однойменною драмою Івана Франка. Сюжет опери вражає глибиною життєвої драми, а почуття головних героїв любовного трикутника, втілені у особливо емоційній музиці. Львівська Опера онлайн транслюватиме архівний запис вистави 2009 року, за участі славетних солістів театру – Народних артистів України Володимира Ігнатенка (Микола Задорожний) та Ігоря Кушплера (Михайло Гурман), а також Заслуженої артистки України Любов Качали (Анна).

Тривалість: 1 год. 55 хв, виконується українською мовою

Документальний фільм про життєвий та творчий шлях Олександра Громиша – українського оперного співака, соліста Львівської Опери, Народного артиста України. Співак ділиться спогадами, неймовірними історіями зі свого мистецького становлення і творчого життя, зокрема, розповідає про першовиконання партії Мойсея в опері М. Скорика та отримане благословення на цю роль від Папи Римського Івана Павла ІІ. 

Львівське телебачення 2010 р. Автор фільму – Микола Тороповський, режисер – Олександр Рудаков. 

Тривалість: 1 год.

Переглянути архівні записи опер «Мойсей» Мирослава Скорика, «Украдене щастя» Юлія Мейтуса та документальний фільм про Олександра Громиша можна на YouTube-каналі Львівської Національної опери (доступ до перегляду дійсний на час трансляції вистави та 12 годин після її закінчення): 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!