Львівська обласна рада знову закликала заборонити діяльність УПЦ МП

1344 0
На території області зараз діє близько 40 храмів УПЦ МП.
Митрополит Онуфрій, предстоятель Української Православної Церкви

Митрополит Онуфрій, предстоятель Української Православної Церкви

Львівська обласна рада на пленарному засіданні сьогодні, 29 листопада, знову закликала державу заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату як такої, що упродовж 30-річної діяльності, особливо з 2014 року неодноразово, неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію. За відповідну заяву депутати вперше проголосували на сесії у червні.

«Зараз дуже необхідно прийняти це рішення, бо ситуація не вирішуються. У червні здавалося, що дана церква хотіла йти на те, щоби стати знову українською, були прийняті бутафорні рішення синоду… Проте заходи Служби безпеки України показали, що це була певна спецоперація, а висновків церква не зробила», – доповів під час засідання депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

Читайте також: Тут моляться за патріарха Кирила. Як живе у Львові Російська православна церква

За його словами, на території області зараз діє близько 40 храмів УПЦ МП. Зокрема, як уточнила керівниця ЛОР Ірина Гримак, такі церкви є в Золочівському районі, у Бродах, Львові тощо. 

Додамо, що релігійні організації в Україні, зокрема УПЦ МП, відповідно до чинного законодавства, можуть бути ліквідовані або реорганізовані тільки з власної ініціативи парафії або за рішенням суду, якщо їхню діяльність Служба безпеки України визнала протиправною. Як пояснював у коментарі Tvoemisto.tv начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Василь Дорош, заборонити діяльність на території України може тільки Верховна Рада. Згідно з чинним законодавством, релігійні організації відокремлені від держави. Обласна адміністрація чи місцеві органи самоврядування не можуть втручатися у їхню діяльність, якщо вона не порушує норми закону.

Читайте також: В Україні просять ввести санкції проти верхівки РПЦ

Нагадаємо, що на Львівщині вже заборонили діяльність УПЦ МП в Городку, Стрию, Бориславі,Червонограді та Раві-Руській. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви. Детальніше про те, як працює і на що впливає Російська Православна Церква в Україні, зокрема у Львові, Tvoemisto.tv аналізувало раніше, детальніше тут.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!