Львівська облрада підтримала перейменування селищ Славське та Рудне

32737 0
Населеним пунктам пропонують повернути автентичні назви.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Депутати Львівської обласної ради підтримали перейменування селищ міського типу Славське та Рудне. Населеним пунктам планують повернути автентичні назви Славсько та Рудно. Відповідне рішення проголосували на сесії, 20 вересня. 

Як раніше зазначав директор Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Ігор Соляр, підтримуючи перейменування на Славсько, громада селища відмовляється від штучно нав’язаної форми Славське, прикріпленої за радянської влади, і повертає автентичну історично поширену в Галичині.

Читайте також: Сквер у Львові пропонують назвати на честь Маркіяна Іващишина

«Щодо назви Рудно, то саме в такому графічному оформленні її фіксують Йосифінська (1785-1788 рр.) і Францисканська (1819-1820 рр.) метрики. Вважаючи відновлення історичної назви Рудно справедливим рішенням, спростовуємо аргументи про те, що начебто форми з кінцевим -о зросійщені чи рідковживані в українській мові», – сказав він.

Відповідно до законодавства, тепер рішення про перейменування на сесії має підтримати Львівська обласна рада та Верховна Рада України.

Нагадаємо, у 2020 році селищна рада проголосувала за ініціативу перейменування селища Славське на Славсько. А наперододні у червні 2022 року керівниця відділу Офісу громади у смт Рудне Наталя Устименко у коментарі Tvoemisto.tv повідомила, що мешканці ініціюють повернення населеному пункту більш звичної назви Рудно, апелюючи до історичних згадок.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!