Львівська облрада прийняла бюджет на 2021 рік

1412 0
В результаті реформи місцевого самоврядування роль обласного бюджету змінюється. Зокрема, усі бюджети, окрім районних, тепер будуть у прямих трансферах із держбюджетом.
Фото: Галінфо

Фото: Галінфо

Львівська обласна рада сьогодні на позачерговій сесії прийняла обласний бюджет на 2021 рік. Згідно документу, прогнозований його обсяг за видатками складе – 5 134,6 млн грн, за доходами – 5 134,6 млн грн. Власні доходи 2021 року становитимуть 3 155,2 млн грн.

Зазначається, що держбюджет-2021, відповідно до нового адміністративно-територіального устрою, передбачає переведення на прямі міжбюджетні відносини 73 громади Львівщини. Як пояснив директор департаменту фінансів Львівської ОДА Олег Демків, це означає, що в результаті реформи місцевого самоврядування роль, обласного бюджету змінюється. Зокрема, усі бюджети, окрім районних, тепер будуть у прямих трансферах із державним бюджетом. Він повідомив, що станом на вчорашній день затверджено вже 10 місцевих бюджетів територіальних громад. І один районний – Яворівський.

У свою чергу, голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обласної ради Володимир Квурт заявив, що у 2021 році немає бюджетних «сюрпризів» у частині суттєвих змін щодо податків і зборів до обласних бюджетів.

Він повідомив, що обласний бюджет передбачає, що власні доходи бюджету 2021 року становитимуть 3 155,2 млн грн. До порівняння: у 2020 році – 3 277,5 млн грн, а очікуване виконання 2,873 млн грн.

Для фінансування видатків на утримання та першочергових заходів затверджено 12 програм соціального характеру – на це передбачено 782 млн грн із терміном фінансування січень – березень.

На виконання решти програм в обласному бюджеті зафіксували – 479 млн грн. Наразі ці кошти ще не розподілені.

Загалом на реалізацію обласних програм на Львівщині наступного року планують скерувати – 1,4 млрд грн. Ця цифра є на рівні 2020 року.

Окрім того, за словами Квурта, у держбюджеті 2021 року є нові бюджетні Програми і субвенції для місцевих бюджетів. Вони поки не відображені в обласному бюджету. Пізніше до них пропишуть Порядок використання і уже при уточненні показників бюджету будуть отримані цифри для області. Передбачається, що більшість з цих субвенцій будуть розподілені відразу на рівень громад.

Крім того, у бюджеті передбачено низку державних інвестиційних проєктів на загальну суму 277 млн грн.

  • «Реставрація головного корпусу Львівського національного університету ім. І. Франка» – 36 млн грн.
  • «Заходи із забезпечення протипаводкового захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та угідь у Львівській області» – 5 млн грн.
  • «Будівництво водопровідних мереж в населених пунктах Львівської області, що користуються привізною водою» – 10 млн грн.
  • Розбудова прикордонної дорожньої інфраструктури на українсько-польському кордоні – 150 млн грн.
  • «Створення сучасного мультифункціонального мистецького простору шляхом нового будівництва на вул. Стефаника, 3, у м. Львові» – 4 млн грн.
  • «Модернізація сцени Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької» – 54,5 млн грн.
  • «Створення першого в Україні акустичного концертного залу у Львівській спец. муз. школи-інтернату ім. С. Крушельницької» – 17,8 млн грн.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!