Львівська прокуратура повідомила про підозру пам'яткоохоронцю Василю Петрику

2004 0
Йому оголосили підозру в умисному вчиненні злочинних дій з метою привласнення 1 млн грн державних коштів.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

Львівська обласна прокуратура повідомила про підозру чотирьом особам за фактом заволодіння бюджетними коштами (ч. 5 ст. 191 КК України). Йдеться про понад 1 млн грн, які отримали у грудні 2020 року під час реставрації археологічної пам’ятки національного значення.

Як повідомляє пресслужба прокуратури, у межах реставраційних робіт комплексу пам'ятки археології національного значення на Львівщині, у первинних документах щодо завезення насипного ґрунту внесли відомості про виконану роботу та вартість, однак жодних робіт із перевезення насипного ґрунту не виконали.

Читайте також: На Велику реставрацію Львівщина подала 39 об'єктів. Перелік

Так, йдеться про кримінальну справу, яку відкрили, зокрема проти очільника департаменту архітектури і містобудування ЛОДА Василя Петрика, через порушення, що виникли під час облаштування історико-культурного парку «Древній Звенигород». Цей проєкт 2018 року переміг на конкурсі Проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовувати за державні кошти. Розпорядник, відповідно до рішення, –  ПП «Белзький мур», директором якого з 2013 по 2021 рік був Василь Петрик.

У п’ятницю, 11 червня, йому оголосили підозру в умисному вчиненні злочинних дій з метою привласнення державних коштів. У себе на Фейсбуку Василь Петрик пояснює, що це – наклепи, які не мають нічого спільного з реальністю. За його словами, опоненти прагнуть через тиск змусити його відмовитись від роботи над документацією щодо внесення Миколаївської фортеці до переліку пам’яток, а також позбутися його як новопризначеного начальника управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської ОДА.

«Через мою активну пам’яткоохорону діяльність та відстоювання інтересів Миколаївської фортеці, яку цинічно хочуть знищити та розтягнути на пісок, проти мене порушили кримінальну справу, яка не варта «виїденого яйця»… Усе дуже просто: я – єдиний очільник цього управління за останні роки, який вийшов з середовища пам’яткоохоронців і готовий активно боротись за збереження кожної пам’ятки, а не домовлятись і погоджувати їхню забудову чи знищення», – каже він.

Василь Петрик також зазначає, що в грудні минулого року виконали підготовчі роботи на території пам’ятки, складовою яких було завезення ґрунту. До нього виникли питання у правоохоронців, попри те, що ґрунт досі видно будь-кому, хто приїздить до Звенигорода.

Читайте також: На реставрацію дерев’яної церкви на Львівщині пропонують виділити мільйон гривень

«Поліція відкрила провадження за офіційним зверненням одіозного Валерія Потюка (директора КП ЛОР «Реставрація та управління замками та палацами Львівщини»), який вже декілька місяців усіма законними і незаконними методами намагається докластись до знищення Миколаївської фортеці. У 2019 році на звернення активістів та науковців я продовжив роботу з цією цікавою пам’яткою на території села Тростянець. Вже тоді було зрозуміло – історичну фортецю руйнують задля облаштування там кар’єру з видобутку піску», – зазначає пам’яткоохоронець.

Основними опонентами, за його словами, є ТзОВ «Західінвест-патнери». Це – приватна компанія, що має намір влаштувати на місці об’єктів культурної спадщини кар’єр із видобутку піску.

Сьогодні, 15 червня, о 15.00 Галицький районний суд обиратиме запобіжний захід Василю Петрику. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна

Довідково

Василь Петрик – уродженець Дрогобича, кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки. Працював науковим співробітником Регіонального науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба», від 2003 року – головним архітектором державного історико-культурного заповідника у Белзі. Займався проєктною та науковою діяльністю.

Працював з історико-містобудівною документацією та в галузі практичної реставрації пам’яток, архітектурно-археологічних досліджень. Багато років займався пам’яткоохоронною діяльністю, є членом Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Українського національного комітету ICOMOS, має «бойовий» практичний досвід відстоювання пам’яток.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!