Колишня львів'янка представить на Форумі роман про рідне місто

2625 0
Художній роман, один з «героїв» якого будинок у Львові на вул. Герцена, 6 з унікальним 11-метровим вітражем, буде представлено на Форумі видавців.
Фото: tvoemisto.tv, starylev.com.ua

Фото: tvoemisto.tv, starylev.com.ua

Його авторка – львів’янка Жанна Слоньовська, яка зараз працює та мешкає у Кракові. Над дебютним романом «Дім з вітражем» працювала чотири роки. В 2015 році він отримав перемогу в конкурсі за кращий роман польського видавництва Znak (з-поміж 1000 текстів).

У книзі Жанна, дитинство якої минуло у Львові, описала не лише реальні львівські вулички, будинки, а й вустами створених нею головних героїв (мешканців реального дому з вітражем на вулиці Герцена,6) переповіла столітню історію України. Книга, що вийшла у «Видавництві Старого Лева», містить історичні моменти пережиті самою авторкою, зокрема падіння пам’ятника Леніну перед Львівським оперним театром. Проте роман не можна окреслити лише історичним аспектом – це книга про складну психологію людських стосунків, про шарм Львова, про жіночу долю на тлі трагічних подій в країні.

Читайте також: У Львові шукають автентичні фото 11-метрового вітражу

«У книзі я передусім хотіла показати антикомуністичні протести у Львові наприкінці 80-х років ХХст., – каже авторка. – Це був час мого дитинства. Український протестний рух побляк у порівнянні з польською «Солідарністю» – це зрозуміло, у «Солідарність» було заангажовано набагато більше людей, вона мала багатші традиції та динаміку. Але Україна так само належить до мозаїки країн Східної Європи, в котрих мали місце антикомуністичні протести. У романі одна з головних героїнь – львівська оперна співачка, Маріанна, співає для маніфестантів. Коли вона стоїть на кузові вантажівки, в неї влучає куля снайпера. Маріанна гине. Це мала бути вигадана ситуація, однак коли я закінчувала роман, в Києві полилася справжня кров. Історія, не питаючи, вдерлась у сюжет моєї книги».

Протестні рухи описані Слоньовською до деталей, дія роману поєднує у собі як вигаданих, так і реальних історичних постатей. «Головні героїні: прабабка Станіслава, Аба, Маріанна та її дочка – це вигадані постаті, натомість львівський наратив не є фікцією, а також постаті, заслужені для історії міста та України, невигадані, – розповідає Жанна. – Мені було важливо, щоби на сторінках моєї книги з`явились В`ячеслав Чорновіл, Соломія Крушельницька, Валерій Бортяков. Ці люди вельми заслужені для історії і культури України, однак малознані у Польщі».

Читайте також: На Форумі видавців представлять художній роман про оборону Донецького аеропорту

Поспілкуватися безпосередньо з Жанною Слоньовською читачі зможуть 12 вересня о 18.00 у Львівській копальні кави під час Форуму Видавців.

За даними «Видавництва Старого Лева».

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!