Львівська «Тарасова верба» відтепер буде рости у Києві. Фото

2242 0
Паросток верби привезли з Казахстану до Львова ще у 1961 році.

У київських парках планують висадити львівську «Тарасову вербу». Для цього у Стрийський парк у Львові спеціально приїхали з Києва, щоб забрати з собою кілька пагінців «Тарасової верби» та в подальшому висадити їх у столиці. Про це Тvoemisto.tv розповів киянин Леонід Милижик. 

Читайте також: У Львові зацвіли білосніжні магнолії та рододендрони. Віртуальна екскурсія

За словами киянина, його місія складається з трьох частин, одна з яких – наукова. 

«Нам потрібно зрозуміти, до якого виду належить «Тарасова верба». Адже відомо, що колись Тарас Шевченко був на засланні в Казахстані і посадив вербу», – каже Леонід Милижик. 

Відомо, що місцеві жителі доглядали вербу як реліквію, а у 1961 році під час святкування 100-літніх роковин зі смерті Тараса Шевченка делегація українських письменників привезла до Львова кілька гілочок тієї ж верби і посадила у Стрийському парку. 

Читайте також: На озеро у Стрийському парку повернулися лебеді. Фото дня 

У 2014 році, під час святкування 200-літнього ювілею з дня народження Тараса Шевченка, вже зрізали пагінці «Тарасової верби» і висадили у Каневі, біля його могили.

Зараз львівська «Тарасова верба» ростиме і у київських парках, каже Леонід Милижик.

Довідково

У 1850 році Тарас Шевченко відбував покарання у Казахстані. За те, що він порушив заборону писати і малювати, його відправили з Орської фортеці до Новопетрівського укріплення, яке у 1939 році перейменували на Форт-Шевченко (центр Тупкараганського району Мангістауської області Казахстану).  Довгою дорогою до укріплення поет знайшов вербову гілочку і взяв з собою. Коли Тарас Шевченко прибув, то посадив цю гілочку, і вона прийнялася. 

Софія Шавранська

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!