Львівська волонтерка пропонує облаштувати у міських поліклініках пункти видачі кисневих концентраторів

2630 0
Для цього потрібно 9 мільйонів гривень.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська ініціює облаштування у міських поліклініках Львова пунктів видачі кисневих концентраторів. Волонтерка пропонує охопити 6 поліклінік, які б мали по 50 концентраторів. Про це вона повідомила в ефірі Тvoemisto.tv.

Читайте також: Лікарням Львова не вистачає кисневих концентраторів

«Коли в нас погано працюють легені, нам треба отримати кисень ззовні. Ми його можемо отримати або у лікарні, якщо там розведена киснева система, або вдома з допомогою кисневих концентраторів», – розповіла Наталія Ліпська.

Вона висловила сподівання, що у 4-тій міській лікарні таки з'явиться киснева система. Але важливо, щоби пацієнти могли пролікуватися за потреби вдома.

«Є частина людей, які можуть пройти лікування вдома, якщо їм дадуть медичний кисень і яких можна раніше виписати з лікарні, щоб вони доліковувалися вдома, для того, аби розвантажити медичну систему, щоб не було, як у Києві чи в Одесі, коли людину возять з однієї лікарні в іншу і не мають куди госпіталізувати. На щастя, я не чула про такі випадки у Львові», – каже волонтерка.

При БФ створили обмінний фонд концентраторів, який видає їх людям за потребою. Подібні центри можна створити на базі коліклінік. Загалом у Фонду є 6 концентраторів, які почергово передали вже 12 людям. Наталя Ліпська каже, що сьогодні отримала ще 10 одиниць. 

Читайте також: Чому Львівська обласна клінічна лікарня не розгортає більше ліжок для Covid-пацієнтів

Волонтерка розповідає, що попередньо говорила з в.о керівника управління охорони здоров'я ЛМР Наталією Літвінською, аби облаштувати у 6-ти поліклініках такі пункти, по 50 концентраторів у кожній. Це дозволить суттєво розвантажити лікарні.

За її словами, всередині грудня є можливість закупити концентратори у постачальників.

«Це точки, де сидять сімейні лікарі, це швидкість реакції. Якщо зробимо такі точкові речі у поліклініках, то вони допоможуть пережити цей час», – зазначила Наталія Ліпська.

Ці ж концентратори слугуватимуть після пандемії паліативним хворим, каже вона.

Директорка фонду ініціюватиме такі пункти через медичну комісію ЛМР, якщо не вийде вирішити через виконком. Концентратори рятуватимуть щонайменше 300 людей щомісяця.

За її словами, вартість одного концентратора становить від 33 до 37 тисяч гривень, тому для міста потрібно буде орієнтовно 9 млн грн.

Читайте також: Скільки ліжок забезпечені киснем для хворих із коронавірусом на Львівщині

Нагадаємо, що сьогодні у лікарнях Львова є 277 кисневих концентраторів. Проте до середини грудня очікують ще 255 таких апаратів. Саме ці концентратори вкрай необхідні для лікування хворих на коронавірус у важкому стані.

Загалом в області із 3435 ліжок, де лікують хворих на коронавірус, 2072 уже забезпечені киснем. Станом на сьогодні киснем забезпечені 60,3% ліжок.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!