Львівська журналістка написала три томи спогадів про загиблих військових АТО

3285 0
Три роки пішло на те, аби збирати інформацію, зустрітися з різними людьми, розшифрувати подекуди чотиригодинні записи та адаптувати їх під художній стиль.
фото: ірини вовк

фото: ірини вовк

Львівська журналістка Ірина Вовк написала тритомник «На щиті», що розповідає про загиблих українських воїнів, які обороняли країну у російсько-українській війні на Сході. Вона збирала ці історії протягом трьох років спілкуючись із рідними бійців – їхніми дружинами, батьками, сестрами і братами.

«У квітні 2014 року до початку антитерористичної операції як журналістка поїхала в Донецьк і працювала там, коли почалися мітинги тодішніх бойовиків-сепаратистів. А потім регулярно їздила на Схід до військових, робила статті, замітки, репортажі, не припиняючи до 2016 року», – розповідає вона у коментарі Tvoemisto.tv.

Тоді жінка і зрозуміла, що може робити, зокрема писати, важливі речі про тих, кого вже немає, аби їх не забували. Ще більше відчуття того, що про них треба буде говорити, виникло, коли на війні загинув її друг Дмитро Жуков. Серед тих, хто помер, були й інші друзі Ірини Вовк, з якими вона зналася і спілкувалася за життя і чия смерть стала для неї потрясінням.

Читайте також: Львівське подружжя отримало золото за найкращі ілюстрації до книги

«Їхні імена не знають, а мені хотілося, щоби знали хлопців, які погинули за нашу країну. Ті, хто воював 2014-2016 року – цвіт нації, добровольці, які йшли на війну, не чекаючи грошових винагород, вони не отримували нічого. А їх забувають, і це – нечесно», – каже вона.

Так, Ірина Вовк почала збирати інформацію, шукати телефони дружин, матерів, татів, сестер і братів загиблих, які б могли говорити і готові були зустрітися. У когось, продовжує журналістка, була вдома, з кимось бачилися в кав’ярні, з кимось у студії – усі розмови були наживо.

«Це не просто інтерв’ю з ними, а адаптовані оповіді, не хроніка бою, описи військових дій, а емоції, які відчували рідні. Я розуміла, про що вони говорять, і намагалася передати їхні емоції у книзі», – додає Ірина Вовк.

Три роки пішло на те, аби збирати інформацію, зустрітися з різними людьми, розшифрувати подекуди чотиригодинні записи, адаптувати їх під художній стиль, а письменниця Оксана Думанська редагувала. Багато часу, зізнається журналістка, пішло на те, аби знайти видавництво, яке б погодилося книги видати.

«Куди не зверталася – одним не хотілося, інші «стомилися від війни», казали, що «занадто нудно» чи не мають коштів тощо. Головний редактор «Фоліо» одразу погодився і сказав, що книга буде, за що дуже вдячна», – каже вона.

Читайте також: Що свіжого почитати. Які книжкові новинки підготували українські видавництва

Перша частина тритомника «На щиті» Ірини Вовк відтворює в оповідях Луганський аеропорт та Іловайську трагедію. Друга книга – про загиблих у «котлі» Цвітних Пісків (цей епізод війни чомусь лишився непоміченим), про розстріляну Луганщину під містом промовистого імені — Щастя, про донецький форпост – ДАП. Третя – оповіді про оборонців Дебальцевого, про непохитних вояків Світлодарської дуги, про героїв Авдіївки, Зайцевого й Мар’їнки.

Додамо, що презентацію планують зробити впродовж місяця на території Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького у Львові. Прийти запрошують усіх охочих. Книгу видало видавництво «Фоліо».

Ольга Коваль

Фото Андрія Артима, надала Ірина Вовк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!