Львівське сміття прийматимуть понад 100 полігонів області

3424 2
У коментарі для Tvoemisto.tv очільник Львівської облдержадміністрації Олег Синютка розповів, які першочергові кроки необхідно зробити, аби вирішити проблему зі сміттям у місті.
фото ілюстративне: соцмережі

фото ілюстративне: соцмережі

Першочергове завдання – вивезти сміття

Упродовж семи днів зі Львова мають вивезти сміття: для цього укладуть відповідні угоди із полігонами області. Таке рішення прийняли сьогодні, 25-го січня, на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Як прокоментував для Tvoemisto.tv Олег Синютка, на сьогоднішній комісії були присутні два міські голови і три представники мерії. «Мова йшла про всі полігони, які знаходяться на території Львівської області: двадцять, які мають офіційні ліцензії, і більше ста, які функціонують, але вже після закінчення дії дозвільних документів», – зазначив він. На запитання, чи може Львів використовувати перераховані полігони, Олег Синютка відповів: «Реально, ми їх використовуємо».

За словами очільника ЛОДА, першочергове завдання – недопущення екологічної катастрофи у Львові. «Цю проблему нам треба вирішити передусім, – додав він. – Після цього постане питання номер два: спонукання міської влади до виконання тих обов’язків, які покладені на неї територіальною громадою. Паралельно маємо вирішувати питання рекультивації Грибовицького сміттєзвалища».

Читайте також: У Львові пропонують створити сміттєву поліцію

Погодження проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища

За словами Олега Синютки, спеціальної затримки погодження Урядом проекту немає. «Жодне місто в Україні не отримає такої великої суми від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), яку отримає Львів. Однак, є процедура, яка залежить не лише від Уряду, а й від Європейського банку. І буде добре, якщо місто вчасно підготує усі необхідні документи, які Львів має надати, аби використати ці кошти. Я вчора мав зустріч із прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Він підтвердив, що зайняв чітку позицію і що частина коштів від ЄІБ має бути використана для Львова. Дискусії тут немає. Результат залежить від трьох суб’єктів: Європейського банку, Уряду України та Львівської міської ради».

Водночас, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, кілька днів тому повідомив, що упродовж минулого року місто 24 рази зверталося в Міністерство регіонального розвитку для отримання погодження щодо проекту рекультивації Грибовицького полігону та будівництва сміттєпереробного комплексу.

Додамо, для вирішення проблеми зі сміттям Львів планує отримати кредит розміром 75 мільйонів євро від ЄІБ (Європейського інвестиційного банку). За ці кошти мають рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище (30 млн євро) та збудувати новий сміттєпереробний комплекс (45 млн євро). Розпорядником та отримувачем кредитних коштів буде ЛКП «Львівспецкомунтранс», що є одним із шести підприємств, які займаються вивозом сміття. Львів чекає остаточного затвердження проекту від Уряду. Водночас, із ділянкою під новий полігон та сміттєпереробний комплекс місто досі не визначилося.

Пошук ділянки для будівництва заводу

Олег Синютка вважає, що у процесі вибору ділянки для будівництва сміттєпереробного комплексу варто шукати спільні рішення: «Ми не хочемо, щоб міська рада шукала собі ділянку, а ми – собі. Львів – це частина Львівської області. Ми вважаємо, що на цих трьох ділянках, які вже є виділені, міська рада може будувати сміттєпереробний завод. Однак, якщо міськрада зможе знайти ще якусь ділянку чи матиме інші варіанти, я буду це підтримувати і допомагати».

Нагадаємо, Львівська облдержадміністрація підготувала три ділянки під сміттєпереробний комплекс для Львова та районів області. Зокрема, у листопаді 2016-го оприлюднили такий перелік пропонованих об’єктів:

1. Земельна ділянка у Яворівському районі (12,8 га, порушених гірничо-хімічною промисловістю земель).
2. Земельна ділянка у Миколаївському районі, м. Новий Розділ (15 га, порушених гірничо-хімічною промисловістю земель).
3. Земельна ділянка поблизу с. Брониця, Дрогобицького району (3 га – землі, порушені діючим сміттєзвалищем).

Читайте також: Хробаки, завод чи сортувальні майданчики: що врятує Львів від сміттєвого колапсу

Додамо, учора, під час дискусійної зустрічі «Поводження з відходами у Львові. Що було зроблено? Перспективні плани» Богдан Михалусь, власник фірми «Грінера Україна», яка віднедавна вивозить сміття з Галицького району Львова, зазначив, що більше третини смітників у Львові (станом на вечір 24-го січня, – ред.) є переповненими.

«Кожен день у нас є проблема: куди вивезти сміття сьогодні. Загалом у Львові є 1237 майданчиків. Щоранку кожен перевізник, я в тому числі, здає звіт: які з них вивезені, а які ні. На сьогодні 424 майданчики – невивезені. Це більше третини. Кількість майданчиків збільшується, коли машини блокують», – зазначив власник «Грінера Україна». За його словами, перевізники не оприлюднюють інформацію, куди саме вони вивозять сміття, бо це призводить до того, що їхні машини блокують на шляху до сміттєзвалища.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
14 Лютого, 2017 15:50
axab У Польщі відбувся форум «Європа-Україна», на якому обговорювали питання децентралізації в Україні та впровадження можливих моделей місцевого самоврядування:
[***]://[***].[***]/news/detsentralizatsiya_yevropa_mozhe_zaproponuvaty_bagato_prykladiv_ale_ukraintsi_mayut_obraty_sami__ekspert_248175.html
28 Січня, 2017 16:04
Вероніка "Львівське сміття прийматимуть понад 100 полігонів області" - ? Які 100 полігонів? Звідки така цифра? Явно помилка у числі на порядок.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!