Львівські астрономи шукають кошти на новий телескоп

1743 0
Львівській обсерваторії бракує коштів для створення надсучасного телескопа. Орієнтовно він коштує понад мільйон доларів, львівські ж науковці придумали, як зробити прилад за 200 тисяч. За дизайном та можливостями він має нагадувати італійський "Тенагра".
Фото: tenagraobservatories.com

Фото: tenagraobservatories.com

Наймолодший телескоп, який зараз є в обсерваторії Франкового університету фіксує розташування штучних супутників із 1992 року. На новішу техніку установа замахнулась ще у 2000-х, інформують Головні новини Львова.

Планували своїми силами збудувати мережевий телескоп. Через інтернет він з'єднався б з іншими приладами планети, а отже і дав би доступ львівським науковцям до неба над іншими континентами. Одна третя телескопа у науковців була із самого початку – це надчутливе дзеркало залишилось установі у спадок ще з радянських часів.

Відтак, в обсерваторії вирішили змайструвати сучасний телескоп, який би дав змогу досліджувати гама-спалахи. Вони утворюються під час злиття двох зірок. Як наслідок, часто утворюються чорні діри. Це тема, яку активно вивчають науковці по всьому світу. Втім, аби відстежити вибух потрібна чутлива та дуже оперативна техніка.

Від уряду науковцям вже обіцяли 250 тисяч гривень, однак цих грошей ніхто не побачив. На даху до сьогодні зберігаються деталі, які виготовили науковці. Це елементи труби, павільйону та монтування для телескопа. Все – з найлегших матеріалів, аби прилад міг швидко розвернутись у бік вибуху.

Астрономи переповідають історію про містера Кацмана, який заповів мільйон доларів одній з каліфорнійських обсерваторій. Зараз там працює схожа техніка, до тієї, що хотіли б створити у Львові. Названа вона іменем благодійника. Тож науковці не полишають надії таки добудувати телескоп і жартують: бракує їм лише власного Кацмана.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!