Львівські депутати звернулися до МОН через текст про «мертву» вищу освіту у пробному ЗНО

1228 0
Львівські депутати просять МОН ретельніше добирати матеріали для ЗНО в майбутньому.
Photo by Siora Photography on Unsplash

Photo by Siora Photography on Unsplash

Депутати Львівської обласної ради підтримали звернення до МОН та Українського центру оцінювання якості освіти з приводу добірки матеріалів для пробного ЗНО з української мови.

«Під час аналізу текстів, на думку укладачів, мало спрацювати критичне мислення майбутніх абітурієнтів. Учням було запропоновано три тексти, перші два стосувалися важливості освіти, натомість третім був текст Дмитра Семьонова «Українська вища освіта – мертва. Тримайтеся від неї подалі». Уже сама добірка матеріалу змушує задуматися, що освіта – потрібна, але не в українських закладах вищої освіти», – йдеться у зверненні.

У зверненні наголошують, що у тексті Дмитра Семьонова, написаному ще у 2016 році, йдеться не стільки про проблеми у вищій освіті (з чітким наголосом саме на українській), а в емоційно-маніпулятивних закликах до молодих людей, які якраз стоять на порозі вибору і які ще не можуть оцінити, що буде відбуватися в університетських аудиторіях.

«Насправді сьогодні існують проблеми у вищій освіті, і не лише в Україні. Ми розуміємо потребу розвивати критичне мислення в молодих людей саме контраверсійними текстами, але чітко й розумно продуманими, щоб абітурієнти змогли знайти аргументи, а не піддавалися емоціям, які, безумовно, може викликати такий тест», – йдеться у зверненні.

Депутати вважають, щоб не допустити того, щоб у суспільстві спалахнула повна недовіра до всіх інституцій, у тому числі й до закладів вищої освіти, та більш відповідально добирати матеріали для ЗНО.

 

 

 

 

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!