Львівські хірурги пересадили стовбурові клітини 69-річному пацієнту з серцевою недостатністю

1036 0
Стовбурові клітини для трансплантації взяли з кісткового мозку грудини пацієнта.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Львівські медики спільно із французьким кардіохірургом Філіпом Менаше виконали трансплантацію стовбурових клітин пацієнту з серцевою недостатністю. Про це повідомляє Перше ТМО Львова.

Таку операцію на Заході України хірурги провели вперше.

Читайте також: У Львові виконали першу трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині

Складну операцію провели 69-річному тернополянину. Упродовж останніх двох років у нього була задишка, болі в ділянці серця та набряки нижніх кінцівок. Після обстеження львівські медики встановили, що у чоловіка ішемічна хвороба серця, недостатність аортального клапана, ураження коронарних артерій та скерували його на операцію.

Львівські медики провели шунтування коронарних артерій та протезування аортального клапана. А з метою пришвидшення регенерації серцевого м'яза хворому додатково застосували новітню методику: імплантували стовбурові клітини за допомогою спеціального біо-матрикса з активаторами їхнього росту. Цю частину операції допоміг провести Філіп Менаше. Самі ж клітини взяли з кісткового мозку грудини пацієнта.

Операція пройшла успішно, пацієнт почувається добре.

Нагадаємо, що першу трансплатацію у лікарні Святого Пантелейймона (тодішній Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги у Львові) провели у березні 2020 року. Це була родинна трансплантація нирки. Пацієнт – чоловік 36 років, тато двох дітей. Вісім останніх років він жив на діалізі: спершу на перетоніальному, потім на гемодіалізі, від ускладнень майже втратив слух. За цей час від ниркової недостатності помер його рідний брат, який не захотів жити на «штучній нирці».

Фото Перше ТМО


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!