Львівські хірурги врятували жінку, якій гельмінти знищили печінку

26971 0
Операція тривала три години.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

У Львові в лікарні святого Пантелеймона врятували пацієнтку, якій рідкісні гельмінти знищили печінку та жовчний міхур. Їхня довжина сягала семи міліметрів. Жінці видалили праву частку печінки та жовчного міхура.

Джерело: Перше територіальне медичне об’єднання у Facebook

Три місяці тому 51-річна мешканка Волині відчула біль правому підребер'ї та нудоту. Вона звернулася до місцевих лікарів, але тоді вони нічого не виявили. Згодом стан Людмили погіршився: безсоння, висока температура, жовяниця. Тоді медики діагностували у неї альвеококоз правої долі печінки. Личинки осідають в печінці, легенях, рідше – у структурах головного мозку. Їхня довжина сягає 7 мм. Операція через пізнє звернення, пояснюють медики, несе значні ризики для життя і є можливою лише у 15-20% хворих.

Читайте також: Львівські лікарі видалили ракову пухлину із мозку дитини

Утім працівники лікарні провели детальну діагностику, зокрема, комп'ютерну томографію, і з’ясували, що оперативне втручання можливе. Права частка печінки разом з її великими судинами та жовчним міхуром були уражені. Саме тому в ході операції хірурги виконали видалення правої частки печінки та жовчного міхура. Операційне втручання тривало три години. Після цього пцієнтка провела три дні в реанімації під наглядом лікарів інтенсивної терапії, а ще сім днів – у відділенні хірургії.

Наразі з Людмилою все добре, на неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні.

Нагадаємо, що у грудні львівські медики провели п’ять трансплантацій печінки – двом жінкам та трьом чоловікам. Четверо з них – жителі Львівщини, один із Закарпаття. Усі вони мали цироз печінки.

Довідка

Альвеококоз – важке паразитарне захворювання, що спричинене одним з видів гельмінтів. Воно поширюється через диких тварин, наприклад, гризунів, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля. До людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Найчастіше так стається під час контакту з немитою їжею. Захворювання – рідкісне та становить 1,37 – 3,85 на 100 000 населення. На Львівщині, згідно зі статистикою, щороку оперують до 20 людей з альвеококозом. Через надто пізнє звернення до спеціалістів частину таких пацієнтів не вдається врятувати.

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!