Львівські ІТ-фахівці стали донорами крові для дітей. Фоторепортаж

5470 0
Сьогодні, 14 червня, у межах Всесвітнього дня донора крові у львівській ІТ-компанії SoftServe було організовано «пункт здачі» крові. Відтак 55 працівників стали донорами крові для дітей. Tvoemisto.tv поцікавилось у ініціаторів, що потрібно, щоб організувати такий мобільний «пункт здачі» крові на підприємстві, кому віддадуть кров та чим така процедура корисна і для донора.

Акцію здачі крові, яку провели безпосередньо у офісі SoftServe на вулиці Федьковича 60а, за підтримки Всеукраїнської організації здоров’я, організовують вже вдруге. Перший такий корисний досвід  працівники компанії отримали два місяці тому, спеціально до Всесвітнього дня здоров’я. Тоді поділитися власною кров’ю зголосилося близько п’ятдесяти працівників. Вдалось зібрати більше десяти літрів крові. Більше того, в цей день відбувся справжній марафон, адже одночасно здавали кров не лише у Львові, але й у офісах компанії в Чернівцях, Рівному, Києві, Дніпропетровську, а згодом і в офісі у місті Софія (Болгарія).

 

Ефективно проводити процедуру здачі крові у невеликої кількості людей

Тетяна Мончак, НR-маркетиноговий фахівець SoftServe розповідає, що попереднього разу не всім охочим програмістам компанії вдалось стати донорами, тому акцію вирішили провести вдруге. «Річ у тім, що кров має невеликий термін зберігання, тому рекомендують брати її у невеликої кількості людей, щоб встигнути ефективно розподілити і використати», – пояснює Тетяна Мончак.

Вся зібрана кров має цільове призначення

«За тиждень до дня проведення акції ми розіслали усім працівниками спеціальний лист з необхідною інформацією та переліком вимог щодо фізичного стану потенційного донора. Охочих зробити добру справу зголосилося цього разу 55 працівників, – розповідає один із організаторів акції, менеджер КСВ SoftServe Костянтин Салатян. – Вся зібрана кров має цільове призначення, яке визначає Львівський обласний центр служби крові. Після першого збору, донорська кров потрапила в «ОХМАТДИТ», Львівську міську дитячу клінічну лікарню, а цього разу до списку долучаємо ще й Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр».

Як організувати пункт здачі крові безпосередньо у компанії?

Якщо компанія невелика, то краще, звісно, організувати поїздку безпосередньо у Львівський обласний центр служби крові (Пекарська, 65) , але цілком реально «замовити» проведення такої процедури у власній компанії. Відтак, про майбутню акцію працівники SoftServe попередньо домовились із центром служби крові, уточнивши умови та час проведення спеціальної централізованої виїзної процедури у свій офіс. Для цього компанія виділила два приміщення, а все необхідне обладнання привезли лікарі.

Такі мобільні процедури зручні ще й тим, що економлять час працівників і відповідно збільшують мотивацію до участі. Кожен донор приходить на конкретну годину, проходить всі необхідні обстеження і здає кров, не витрачаючи часу на чергу.

«Ми приїжджаємо на запрошення компанії, – розповідає Христина Лашків, лікар-дерматолог Львівського обласного центру служби крові. – Все, що нам потрібно – це приміщення для проведення процедури і обізнані з вимогами до стану здоров’я майбутні донори».

Що потрібно знати, щоб стати донором крові?

Для того, щоб здати кров, потрібно бути практично здоровою людиною, але передовсім, потрібно відповідати таким характеристикам: правильне співвідношення росу і ваги (вага не менше 60 кг), відсутність інфекційних захворювань, нормалізований тиск, не вживання алкоголю не менш як за 48 годин до здачі. Зазвичай за одну процедуру забирають 350-450 мл крові, незалежно від статі донора.

Реабілітуватися після процедури просто

«Після збору, тиск у судинах знижується, адже зменшується об’єм циркулюючої крові.Відтак, щоб відновити організм після такого невеликого випробування, слід посилити раціон харчування, споживати такі продукти як м’ясо, шоколад, – розповідає лікар Христина Лашків. – Також працівник має отримати один день оплачуваної відпустки, аналогічно до звичайного лікарняного».

Чим корисне регулярне донорство крові?

Загалом здавати кров справа не лише потрібната суспільно важлива, але й корисна для здоров’я донора, адже таким чином кров швидше оновлюється і сприяє омолодженню організму. Рекомендують проходити процедуру не частіше, ніж через кожні два місяці, але добре, якщо стан здоров’я дозволяє здавати кров регулярно.

Відтак, організатори акції у компанії SoftServe наголошують, що важливо популяризувати такі ініціативи. «Сподіваємось, що інші IT-компанії підхоплять цей марафон, а ми, натомість, зможемо поділитися отриманим досвідом, адже нічого складного в процесі організації такої акції немає», – розповідає Костянтин Салатян.

Підготувала - Оксана Лісна.

Фото - Богдан Ємець


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!