Львівські кардіохірурги провели операцію на серці за єврометодикою

4448 0
Раніше операції зі шунтування серця проводили через 25-сантиметровий розріз грудини. За новою методикою розріз менший, а реабілітація швидша.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

Кардіохірурги Львівської обласної клінічної лікарні вперше зробили багатосудинне коронарне шунтування серця, не розрізаючи грудини. Про це повідомляє портал Zaxid.net.

До серця 49-річного мешканця Червонограда Анатолія Романківа лікарям вдалось дістатися через невеликий розріз між ребрами. Із бокового доступу хворому пришили три додаткові судини, які взяли з його ж ноги.

Читайте також: Платні пологи. Як зробити цю послугу якісною і справедливою

«Останнім часом стало геть зле. Я не міг спокійно дійти навіть до роботи, не кажучи вже про будь-яке фізичне навантаження. У грудях пекло, тиснуло. Уявляєте, як працювало моє серце, коли одна судина була забита повністю, на всі 100% , друга – на 95% і ще дві – на 85%. Кров до нього практично не доходила. Обстеження показало, що мені допомогти може лише операція», – розповів Анатолій Романків.

Операції зі шунтування львівські кардіохірурги роблять давно, проте проводили їх класичним способом – розрізаючи грудину приблизно на 25 см. Новою методикою користуються європейські лікарі. Вона менш травматична для пацієнта, а процес реабілітації проходить швидше.

Досі у Львові багатосудинного коронарного шунтування серця через боковий розріз не робили. Кардіохірург Тарас Рудик і його колеги провели таку операцію вперше. За його словами, для операцій за європейською методикою використовують лише судини самого пацієнта. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!