Львівські кардіохірурги врятували немовля, яке не дихало

1216 0
Операція тривала понад 7 годин.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Кардіохірурги Лікарні Святого Миколая врятували немовля з критичним аортальним стенозом, виконавши операцію Росс-Конно. Таку складну операцію в два етапи провели у Львові вперше.

Джерело: Перше територіальне медичне об’єднання

Дівчинку з апаратом штучного дихання привезли до Львова з Мукачева. Там на третю добу після народження дитини, під час огляду лікарі почули шум в серці. Відтак малеча потрапила в реанімацію. Після невідкладного обстеження лікарі зробили висновок: фракція викиду, тобто показник ефективності роботи серцевого м’яза – 16% за норми 60-70%. Оперувати треба було негайно.  Такий діагноз зустрічається лише у 3% дітей, що народжуються з вадами. Через це кров дівчинки погано відходила з лівого шлуночка до висхідної аорти. Крім того, отвір клапану був настільки маленький, що лівому шлуночку було важко скорочуватись і він починав відмовляти.   

Читайте також: У Львові дитині через три проколи видалили 10-сантиметрову ракову пухлину

Відразу після хірургічного втручання фракція лівого шлуночка відновилась до 35-40%. Відтак дівчинка все ще перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Отвір клапана серця був надто малим, тому дитина не могла дихати. Щоб зберегти її життя, медики наважились виконати хірургічно надскладну операцію Росс-Конно.  

Нагадаємо, що у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі під час корекції грудної клітки вперше застосували мініінвазивний метод «магічної струни». 16-річному пацієнту зафіксували деформовану ділянку спеціальними хірургічними нитками.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!