Робот у Львові вперше «прооперував» жінку із рідкісною патологією стравоходу

1798 0
Жінка два останні місяці не могла навіть ковтнути води.
Фото:Перше ТМО Львова

Фото:Перше ТМО Львова

У лікарні швидкої допомоги Першого ТМО Львова прооперували жінку з рідкісною патологією стравоходу. Останнім часом пацієнтка навіть не могла ковтнути води. Вперше в Україні таку операцію провели за допомогою робота Da Vinci.

За останні два місяці 34-річна Мирослава зі Львівщини схудла на 10 кілограмів. Як виявилося, причиною неможливості пити рідину та втрати ваги була рідкісна патологія – ахалазія стравоходу, тобто порушення його функції під час прийому їжі. За статистикою, такий діагноз виявляють лише у 0,001% людей на планеті.

Про захворювання Мирослава дізналася тільки цього місяця. До цього жінка два роки страждала спершу від величезного дискомфорту, а потім і від болю. Їжа, яку вона вживала, поверталася назад.

У лікарні повідомили, що під час огляду із рентгеном відразу виявили ахалазію стравоходу. Раніше єдиним способом порятунку було оперативне втручання з розрізом грудної клітки і черевної порожнини. З допомогою робота Da Vinci складне хірургічне втручання вдалося зробити через чотири маленькі проколи, що зменшило травматизм під час операції та ризик рецидивів після. Уже через день після втручання пацієнтка поїхала додому. Тепер вона знову може нормально пити і їсти.

Нагадаємо, що робот-хірург з'явився у Лікарні швидкої допомоги у листопаді 2020. Його привезли до Львова із США. Робота застосовують при видаленні пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у генекології та кардіохірургії.

Фото Першого ТМО Львова



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!