Львівські лікарі заморозили серце пацієнта, аби його вилікувати

1133 0
Нова для Львова операція називається «кріоабляція».
Фото: 1 ТМО

Фото: 1 ТМО

Лікарі першого ТМО у Львові вперше заморозили серце пацієнта, щоб вилікувати «миготливу аритмію». Про це повідомив директор Лікарні швидкої допомоги Олег Самчук.

Читайте також: У Львові вперше в Україні пересадили легені, а ще – серце дитині

За його словами, у серце 62-річного пацієнта ввели рідкий азот із температурою мінус 60 градусів, який вбив хворі ділянки серця. Львів’янин хворів із 2018 року. Його ситуація особлива: чоловік не міг пити кроворозріджувальних, бо має лише одну нирку. Перед операцією стан пацієнта уже був вкрай важким, напади повторювалися по кілька разів на добу. Йому загрожував інсульт.

«Миготливав аритмія – головна причина виникнення ішемічних інсультів. За неї в передсердя іде імупульс, який змушує стінки неконтрольовано скорочуватися: 400-500 разів на хвилину за норми у 50-60. Ризик виникнення тромбів в такому стані зростає в 5 разів, а відповідно в 5 разів вищий ризик винекнення інсультів. З «миготливою аритмією» живуть до 800 тисяч українців», – розповів Олег Самчук.

Читайте також: Друге життя. Як у Львові стати в чергу на трансплантацію і коли запрацює база донорів

Медик пояснює, що хвороба не лікується медикаментозно: ліки хіба розріджують кров, щоб мінімізувати виникнення тромбу.

«Тепер завдяки «кріоабляціям» у нас з’явилася змога заморожувати ділянки передсерця, щоб вони не пропускали до відділів серця хаотичні імпульси. Шанси одужати після такого втручання 90%. Після нього «кріоабляції» виконано ще двом пацієнтам», – розповів Олег Самчук.

Нагадаємо, що у Львівській лікарні швидкої допомоги у липні 2020 року вперше провели операцію з пересадки серця. А у червні цього року пересадку серця провели у Львівській обласній лікарні. Також у вересні цього року у Львові вперше пересадили серце дитині.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!