Львівські медики врятували 6-місячного малюка за допомогою унікального методу Касаї

1002 0
У хлопчика був рідкісний діагноз – атрезія жовчних шляхів.
Фото: ОХМАТДИТ

Фото: ОХМАТДИТ

Медики львівської лікарні ОХМАТДИТ провели унікальну операцію методом «Касаї» та врятували 6-місячного хлопчика Марка, у якого був рідкісний діагноз – атрезія жовчних шляхів.

Джерело: Львівська обласна дитяча клінічна лікарня ОХМАТДИТ у Facebook

Така вроджена аномалія жовчних шляхів зустрічається з частотою 1 випадок на 20- 30 тисяч немовлят.

«У нормі клітини печінки синтезують жовч, яка по жовчних протоках потрапляє у жовчний міхур, а звідти – у кишківник. У нашого маленького пацієнта ці протоки та жовчний міхур є недорозвиненими, через що жовч не відтікає. У крові дитини швидко підвищується рівень білірубіну – з’являється жовтяниця, темніє сеча, знебарвлюються випорожнення, а клітини печінки пошкоджуються все більше і з часом розвивається цироз», – пояснюють у медзакладі.

Читайте також: Львівські лікарі врятували семирічну дівчинку, яка проковтнула магніти

Захворювання лікується лише трансплантацією печінки, але для того, щоб виконати пересадку важливого органу, дитина повинна мати більший вік та масу тіла. Тому, щоб Марко міг дочекатися до моменту трансплантації, лікарі ОХМАТДИТу виконали унікальну операцію Касаї (до речі, названо на честь японського хірурга, який започаткував цей метод). Це такому втручанні було сформовано портоєюноанастомоз, тобто до воріт печінки підшили петлю тонкої кишки. Таким чином хірурги частково забезпечили відтік жовчі в організмі хлопчика.

Загальний стан малюка покращився, хлопчик виписаний з лікарні додому, росте, набирає вагу та очікує на можливість трансплантації печінки.  

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!