Львівські медики за допомогою робота виконали унікальну операцію дитині з вадою нирок

2209 0
Роботизовану пієлопластику дитині в Україні виконали вперше.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Львівські хірурги лікарні святого Миколая та лікарні святого Пантелеймона під час повітряної тривоги та зі світлом від генератора провели унікальну операцію за допомогою робота-хірурга Da Vinci.

Джерело: Перше медичне об'єднання Львова

8-річну пацієнтку з Вінниці звуть Маринкою. Дівчинка мала гідронефроз: через патологічне звуження судини сеча не виходила повністю з нирки – без хірургічного втручання з часом дівчинка могла втратити нирку, адже орган просто не зміг би виконувати свою функцію. Дитина з цією вадою народилася, однак 8 років жодним чином себе не проявляла. Ваду виявили випадково – під час планового УЗД.

Читайте також: Львівські лікарі врятували 17-річну дівчину, в якої було 90% ураження легень

Аби виконати втручання максимально безпечно і мінімально травматично, львівські медики вирішили задіяти робота-хірурга Da Vinci. До черевної порожнини хірурги дісталися через три маленькі проколи й завели туди відеокамеру. Виділили збиральну систему нирки й побачили, що на сечові шляхи сильно тиснула частина ниркових судин. Тоді виконали пієлопластику – сформували новий канал таким чином, щоб судини не перешкоджали сечовидільним процесам.

«Роботизована пієлопластика – найсучасніший і найшвидший метод лікування гідронефрозу. Система Da Vinci дозволяє мінімізувати травматизацію та крововтрату під час під хірургічного втручання, скоротити перебування пацієнта в лікарні та пришвидшити реабілітаційний період», – додали медики.

Читайте також: «Бог залишив мене живою, тому мушу жити». Історія медсестри, яка підірвалася на снаряді

Зараз дівчинка почувається добре. Їй встановили стент – циліндричну конструкцію для розширення сечоводу, з яким дитина ходитиме впродовж одного місяця. Надалі цю конструкцію видалять цистоскопічно під короткою седацією.

Нагадаємо, хірурги львівської лікарні провели одну із перших операцій в режимі 3D. 20-річній львів’янці видалили пухлину наднирника.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!