Львівські медики залишилися без гелікоптера для аеромедичної евакуації

4609 0
ДСНС забрала гелікоптер з Львівщини, а Нацполіція свій ще не передала.
Фото: ЛШМД

Фото: ЛШМД

Гелікоптер ДСНС, який використовували для аеромедичної евакуції пацієнтів з віддалених районів Львівщини, тимчасово перестав виконувати польоти в області. Його забрали для виконання завдань у міжнародних навчаннях та технічне обслуговування. Коли відновлять польоти та чи повернеться саме цей вертоліт, наразі не відомо. Про це Тvoemisto.tv розповів керівник Львівського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Читайте також: У Львові навесні хочуть запустити гелікоптер для порятунку важкохворих

За його словами, можливі два варіанти – або повернення вертольоту ДСНС, або на чергування заступить вертоліт від Нацполіції.

«Територію Львівської області гелікоптер покинув понад тиждень тому. Спочатку його тимчасово забрали на виконання завдань у міжнародних навчаннях на інший об’єкт, а згодом на проходження технічного обслуговування. Наразі ми очікуємо на повернення цього гелікоптера або ж на чергування заступить вертоліт Нацполіції. Ми на це сподіваємося, тим більше так було заплановано у постанові Кабміну», – каже він.

Андрій Васько сподівається, що польоти гелікоптера на Львівщині зможуть відновити вже наступного тижня.

Читайте також: Уперше – гелікоптером. Пацієнтку з інсультом доправили до Львова з Турки за годину

«У нас постійно, з періодичністю раз у кілька днів, трапляються випадки, що нам потрібно задіювати вертоліт. Поки що транспортування пацієнтів виконуємо наземним транспортом. Це відбувається дещо довше, але справляємося», – зазначив він.

Загалом, за словами керівника Львівського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, гелікоптер ДСНС у Львівській області виконав 9 вильотів. Вісім з них були успішними, а один закінчився смертю пацієнта до моменту прибуття вертольоту.

Нагадаємо, з 1 квітня на Львівщині запрацювала аеромедична евакуація. Пацієнти з інсультами, інфарктами чи важкими травмами після ДТП зможуть отримати медичну допомогу набагато швидше. Медичний гелікоптер буде обслуговувати не лише Львів та область, а й гірські регіони та такі обласні центри, як Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Ужгород. Уже є підібрані кадри – первинно на аеромедичній евакуації працюватимуть шість лікарів та шість фельдшерів.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!