Львівські науковці виграли грант на розробку вакцини від коронавірусу

5168 0
У конкурсі брали участь майже тисяча учасників.
Фото: freepik

Фото: freepik

Директор львівського Інституту біології клітини НАН України Андрій Сибірний та його заступник Костянтин Дмитрук виграли грант на створення антибіотика нового покоління, розробку вакцини від коронавірусу, а також на розробку нових біоаналітичних продуктів на основі штучних ферментів та наноматеріалів. Про це повідомили в ЛОДА.

Читайте також: Колективний імунітет від Covid-19. Коли українці зможуть його набути і що це дасть

«Відбувається постійна «гонка озброєнь» між бактеріями та протимікробними препаратами, у якій люди мають бути на крок попереду. Саме тому, пошук нових антибіотиків та створення відповідних продуцентів, є одними з головних завдань сучасної молекулярної генетики, біотехнології та медицини», – зазначив заступник директора з наукової роботи Інституту біології клітини НАН України Костянтин Дмитрук.

За словами голови ЛОДА Максима Козицького, Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку нового антибіотика, Андрій Сибірний – 10 мільйонів гривень на розробку вакцини проти коронавірусу. 

Андрій Сибірний 

Андрій Сибірний сподівається вже за пів року отримати дріжджові продуценти вірусних білків, а тоді їх випробовувати на тваринах.

Щоправда, є нюанси. «Законодавство України забороняє ввозити з-за кордону трансгенні тварини, а тільки на таких можна тестувати вакцину. Мабуть, науковці виконають цю частину роботи у співпраці з європейськими колегами», – зазначив голова ЛОДА Максим Козицький.

Костянтин Дмитрук

Читайте також: У МОЗ назвали приблизну вартість вакцини від Covid-19

Нагадаємо, що у світі розробляють понад 100 вакцин проти коронавірусу. У МОЗ України хочуть наступного року отримати 8 млн доз вакцини проти коронавірусної хвороби для 20% населення з груп ризику. Серійне виробництво вакцини має розпочатися на початку року. Україна веде перемовини з виробниками, урядами інших країн, щоб закупити вакцину і покрити всі групи ризику.

Фото ЛОДА


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!