Львівські письменники заявили про маніпуляцію із підтримкою «Слуги народу» на виборах

2787 0
Керівництво Національної Спілки письменників України запевняє, що жодного стосунку до виборів не мають.
фото: bookforum.ua

фото: bookforum.ua

Члени Львівської обласної організації Національної Спілки Письменників України виступили проти фальсифікації народного волевиявлення перед місцевими виборами. Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський на своїй сторінці у Фейсбуці обурливо відреагував на «звернення письменників Львівщини до співгромадян» щодо підтримки на виборах 25 жовтня кандидатів від політичної партії «Слуга народу», підписане головою Львівської обласної організації НСПУ Ігорем Гургулою. Обурені таким маніпулюванням фактами й самі письменники.

Схожий допис із «підтримкою» з’явився і на сторінці нардепа та кандидата у мери від партії «Слуга народу» Тараса Кльофи.

Фото із фейсбук сторінки Тараса Кльофи

Також в інтернеті оприлюднили світлину, на якій кілька львівських письменників на чолі з головою Львівської обласної організації НСПУ Ігорем Гургулою і кілька осіб позують у «зеленому обрамленні» під характерною передвиборчою «вивіскою» «Зе! Місцеві. Слуга народу». Світлину зробили у приміщенні Львівської обласної письменницької організації та підписали: «Дякую за підтримку Національній спілці письменників України!».

За словами Михайла Сидоржевського, пояснення від Ігоря Гургули з цього приводу він так і не зміг отримати.

«Якщо пан Гургула чи будь-хто інший хоче позмагатись на виборах чи підтримати чиюсь кандидатуру – це їхнє громадянське право. Якщо Правління Львівської письменницької організації вирішило підтримати кандидатів від партії «Слуга народу» – це право львівського Правління. Але виступати від імені всієї НСПУ – такого права не має ніхто без відповідних рішень – з’їзду, Правління чи Секретаріату», – йдеться у повідомленні Михайла Сидоржевського.

Він також звернувся до Ігоря Гургули з проханням надати протокол рішення «письменників Львівщини», відповідно до якого він заявив про підтримку на виборах політичної партії «Слуга народу».

При цьому він зазначив: «Як голова НСПУ заявляю, що керівництво НСПУ не має жодного стосунку до «висновку письменників Львівщини», оприлюдненого п. Гургулою», а також: «Як голова НСПУ заявляю, що Національна Спілка Письменників України, як творча організація не бере участі у виборах».

Відомо, що письменники вже ініціюють збори, на порядку денному яких стоятиме питання про усунення з посади голови Спілки Гургули.

Обурені таким маніпулюванням фактами й самі письменники.

«Звертаюся до письменників Львівщини! Ви справді так думаєте? Дійсно підтримуєте слуг? Марія Людкевич, Роман Горак, Олесь Дяк… Якщо звертаєтеся на підтримку, то, будь ласка, від імені Спілки, а не всіх письменників. Бо Ігор Калинець точно не з вами! Як не був із Вами, коли в 70-х ви підтримували владу «слуг», яка садила письменників-дисидентів. Вашого голосу не було на захист Василя Стуса, коли його замучили в радянських катівнях», – пише громадська діячка Дзвінка Калинець-Мамчур.

Також з приводу цієї ситуації висловилася українська поетка та перекладачка Любов Долик:

«Офіційно заявляю, що не підтримую партію «Слуга народу» і в жодних перемовинах у Львівській організації НСПУ про підтримку пана Кльофи на виборах не брала участі. Це брехня і маніпуляція думкою спілчан та всіх виборців! Як повідомили мені учасники тієї зустрічі – на ній не йшлося ні про які домовленості чи зобов’язання», – зазначила Любов Долик.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!