Львівські студенти звернулися до уряду з вимогою повернути стипендіальні квоти

1255 0
Кабмін у вересні 2021 року опублікував постанову №933, в якій йшлося про підвищення стипендій, але скорочення відсотку стипендіатів, і ця постанова набула чинності з 1 січня 2022 року.
Фото: christian-money-growth

Фото: christian-money-growth

Львівські студенти скерували листи до президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, очільника МОН Сергія Шкарлета та профільних депутатів з вимогою повернути стипендіальні квоти на рівні 40-45%. Тепер вони очікують на найближче засідання уряду, де це питання мали б розглянути. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив голова Студентської ради Львова Станіслав Гвоздінський.

За словами студентського мера, Кабінет міністрів України у вересні 2021 року опублікував постанову №933, в якій йшлося про підвищення стипендій, але скорочення відсотку стипендіатів, і ця постанова набула чинності з 1 січня 2022 року. Після масових протестів та акцій незгоди серед студентів Кабмін пішов назустріч та розробив постанову №1256 у грудні 2021 року, де сказано, що відсоток стипендіатів не скорочують, а залишається він на рівні 40-45%. Ця постанова набуває чинності з дня свого опублікування.

Читайте також: На які зміни чекати львів'янам цього року. Огляд

«Що ми маємо саме на зараз? Те, що постанова №933, яка була опублікована у вересні, про зменшення відсотку стипендіатів, почала роботу з 1 січня, а постанова №1256 пропрацювала лише декілька тижнів та нівелювалася постановою №933», – пояснює Станіслав Гвоздінський.

Нині Студентська рада Львова вимагає переглянути та скасувати постанову № 933, повернути квоти студентів 40-45% замість 35-40% та дофінансувати стипендійні фонди закладів вищої освіти на 2022 рік.

«Минулого тижня від імені студентської спільноти я надіслав низку листів на ім’я президента, прем’єр-міністра, голови Верховної ради, міністра освіти і науки та двох профільних депутатів. Окрім цього, з тією ж вимогою ми виходили на мирний мітинг під стіни Львівської ОДА, сподівалися, що її очільник Максим Козицький посприє і пришвидшить процес розгляду постанови №933 та серед студентів відновлять відсоток стипендіатів на рівні 40-45%. Учора, 24 січня, отримав лист, що наше звернення надіслали на розгляд Кабміну», – каже він.

Читайте також: У музеї університету Франка відреставрували рідкісного 100-літнього носорога

«Дивлячись оптимістично на ситцацію, розумію, що можливо цей відсоток відновлять, але після цього треба готуватися, що зросте вартість проживання в гуртожитках і вартість за навчання на контракті», – додає студенський мер.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року зросли стипендії для студентів. Зокрема, для здобувачів вищої та фахової передвищої освіти академічні стипендії – у понад 1,5 рази, професійної (професійно-технічної) освіти – у понад 2,5 рази.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!