Політична реклама

Львівські супермаркети пропонують перенести за межі міста

1733 0
Супермаркети в Україні можуть забрати з міст. У Партії регіонів запропонували їх розібрати, а нові дозволити зводити лише за межами населених пунктів. Згідно з даними, в містах мають залишитися лише продовольчі магазини площею до 300 кв м.

При цьому торговельним мережам доведеться відмовитися від імпортної продукції і гарантувати, що 80% асортименту складуть вітчизняні товари. Учасники ринку роздрібної торгівлі подібну перспективу визнали катастрофічною, а колеги з фракції автора проекту вже готові припинити його ініціативу, пише Zaxid.net з посиланням на Коммерсант-Украина.

Так, 22 січня народний депутат Олег Царьов вніс законопроект, яким пропонується прийняти антиринкову норму – обмежити функціонування торговельних мереж на території всіх населених пунктів.

Згідно з пропозиціями, універсами, супер- і гіпермаркети хочуть винести за межі населених пунктів не менш ніж на 5 км. Їм запропонують жорсткий графік роботи: покупці зможуть придбати товари лише з понеділка по суботу і тільки з 9.00 по 20.00. Неділя та святкові дні стануть обов'язковими вихідними. Депутат запропонував залишити торговельним мережам рік перехідного періоду.

Царьов мотивує свою ініціативу розвитком малого і середнього бізнесу, який, за його словами, знищується великими мережами.

«До появи торговельних мереж у підприємців проблем не було. Зараз понад 70% продовольчих товарів реалізовуються через торговельні мережі, - підрахував він. - Вони мають можливість демпінгувати, бо здійснюють закупівлі безпосередньо у виробника або замовляють під своєю торговою маркою якусь продукцію. Їм добре, а іншим – вже немає доступу. Адже у дрібного продавця ціни вищі за рахунок ланцюжка посередників».

Передбачені й обмеження торговельних націнок, які до кінця 2013 року не мають перевищувати 20%, а з 1 січня 2014 року – 15%.

"Зараз мінімальна націнка – 25%, - зазначив Царьов. – А в деяких випадках товар до споживача доходить і вдвічі дорожче. Все залежить від того, скільки постачальник заплатить за рекламу продукції, за її місце розташування".

У свою чергу, учасники ринку визнали законопроект «дивним», а його виконання – нереальним.

"На відміну від Європи, в Україні далеко не всі мають автомобілі, аби щодня їздити за покупками за місто. Враховуючи затори і якість доріг в тому ж Києві, забезпечення людей навіть товарами першої необхідності стане проблематичним", - підкреслив фінансовий директор компанії "Велика кишеня" Олег П'явка.
 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!