Львівські винахідники створюють унікальне гібридне джерело енергії

5087 2
Професор «Львівської політехніки» Зіновій Стоцько розповідає про пристрій, якому знайдуть застосування в оборонній галузі, енергетиці й медицині.

Винахідники з Національного університету «Львівська політехніка» розробили унікальне гібридне джерело енергії. Воно ствонене на поєднанні суперконденсатора з акумулятором. Про особливості винаходу та його застосування в обороні, енергетиці та медицині Tvoemisto.tv розповів професор Зіновій Стоцько.

Зіновій Стоцько понад півстоліття працює в НУ «Львівська політехніка». З 2001-го по 2014-й рік очолював Інститут інженерної механіки та транспорту. Завідувач кафедри проектування та експлуатації машин, доктор технічних наук.

2013-го року американський журнал R&D Magazine включив до топ-100 винаходів розробку науковців «Львівської політехніки», створену на замовлення Тайванського текстильного науково-дослідного інституту: гнучку систему з сонячної батареї, суперконденсатора та електронного блоку.

Читайте також: ТОП-3 інноваційні розробки українців, які викликали ажіотаж у США. Фото

Що таке суперконденсатор?

Це пристрій для забезпечення безперебійного живлення електронних приладів і систем. Він накопичує, зберігає та передає енергію. Суперконденсатор розміром із ґудзик, який став альтернативою акумуляторам для годинників, розробили науковці кафедри прикладної фізики та наноматеріалознавства на чолі з професором Іваном Григорчаком 2012-го року. Державна служба інтелектуальної власності України визнала його найкращим винаходом у галузі.

Що з ним планують зробити винахідники з Політехніки?

Об’єднати суперконденсатор із системою живлення та створити гібридне джерело енергії. Науковці трьох кафедр університету – прикладної фізики і наноматеріалознавства, проектування й експлуатації машин та електроприводу і комп’ютеризованих електромеханічних систем – поєднують зусилля для роботи над цим проектом.

У світі є щось подібне?

Американська компанія General Electric винайшла й запатентувала суперконденсатор іще 1957-го року. Подібні пристрої виробляють у Японії, Китаї, Франції та Росії. «Проте в цих суперконденсаторів є один великий недолік: вони орієнтовані на двигуни автомобілів та поїздів, тому є громіздкими й дорогими», – пояснює Зіновій Стоцько.

Читайте також: Львів’яни створили розумну прикрасу, яка перетворює голос на текст. Відео

Чим відрізняється львівська розробка?

«Ми плануємо зробити пристрій мобільним і в різних розмірах, аби забезпечити ширшу сферу його застосування. Крім того, в його основі будуть екологічно чисті матеріали, й у перспективі він буде дешевшим за інші зразки», – каже науковець. За його словами, науковці знайшли пористий матеріал, який може заряджатись від зовнішнього поля.

Де можуть застосувати цей пристрій?

В оборонній галузі, залізничному та автомобільному транспорті, медицині, енергетиці та побутовій електроніці. Найефективніше його застосувати в системах, що потребують безперебійного електропостачання, для сонячних батарей, гідро-та вітрогенераторів і рентгенівських апаратів.

Коли пристрій можна буде побачити?

Перший дослідний зразок науковці планують презентувати вже влітку. Їхня мета – доведення винаходу до промислового виробництва. «Ми маємо на меті розробити промислову технологію, обладнання й запустити виробництво гібридних джерел енергії», – каже Зіновій Стоцько.

Підготувала Уляна Іванишин,
візуалізацію надав Зіновій Стоцько


Читайте також:
13 Березня, 2017 22:32
ну, вони так кажуть flexible super capacitor jointly elaborated with Taiwan Textile Research Institute (this development is recognized as one of the top 100 scientific and research developments in the world in 2011 according to the famous American IBM Journal of Research and Developments (2011 R&D 100 Awards)); [***]://[***].lp.edu.ua/en/research/international-research-cooperation
13 Березня, 2017 22:05
Roman "2013-го року американський журнал R&D Magazine включив до топ-100 винаходів розробку науковців «Львівської політехніки», створену на замовлення Тайванського текстильного науково-дослідного інституту: гнучку систему з сонячної батареї, суперконденсатора та електронного блоку. "-
Шото ніч не знає сайт поважного журналу про досягнення львівських енштейнів [***]://[***].rdmag.com/award-winners/2013/07/2013-rd-100-award-winners , а так хотілось повірити у геніальність земляків .
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!