Львівській дитячій лікарні подарували апарат для операцій на мозку

2985 0
Міська дитяча клінічна лікарня отримала в подарунок новий нейроендоскоп фірми «Карл Шторц» вартістю 86 тис. доларів. Прилад передав доктор медичних наук, професор Джеймс Рутка. «Це дорога система обладнання, яка дозволяє виконувати складні операції на головному мозку у дітей, чим суттєво покращить якісне надання допомоги», – розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.
Фото: med.dvfu.ru

Фото: med.dvfu.ru

Доктор медичних наук, професор, завідувач відділення хірургії Університету Торонто, голова Центру з досліджень пухлин головного мозку SickKids Hospital, член Асоціації нейрохірургів Північної Америки Джеймс Т. Рутка та лікар-психолог, співголова Благодійного фонду «Дітям чорнобиля України» в Торонто Мирослава Ромах перебувають у Львові впродовж двох днів. Сьогодні вони оглянули відділення міської дитячої клінічної лікарні та провели консультації хворих із нейрохірургічною та неврологічною патологіями, а завтра оперуватиме дітей з нейрохірургічною патологією, інформує прес-служба Львівської міськради.

 

«Професор Джеймс Рутка дізнався про нас через сайт лікарні, приїхав сюди, ознайомився з роботою наших лікарів цього відділення. І вже минулого року наш нейрохірург поїхав на навчання у клініку в Торонто. Цю поїздку повністю оплатила канадська сторона. Другий крок нашої співпраці – це подарунок дороговартісного обладнання. Також до кінця року планується ще один візит нашого нейрохірурга в Канаду для того, щоби освоїти нові сучасні технології нейрохірургії», – розповів Володимир Зуб.

З його слів, нейроендоскоп дозволяє мінімізувати травматизм при виконанні операцій на головному мозку, скоротити час операції і післяопераційного періоду: «Діти легше переносять операції і швидше повертаються до нормального життя. Тому це обладнання унікальне. Ми про нього знали, але в бюджеті не було коштів на його придбання. Обладнання буде працювати з першого ж дня».

«Ми працюємо з нейрохірургами, щоб допомогти їм розвинути навики. Один з наборів інструментів, які вони дуже потребували, це набір ендоскопічних інструментів для нейрохірургічних операцій, для мініінвазивних операцій, який дозволить нейрохірургам добратись до центру мозку через невеликі розтини», – зауважив Джеймс Рутка.

Завідувач нейрохірургічного відділення лікарні Костянтин Біганич розповів, що використання цього інструментарію потребуватиме близько 30 дітей на рік.

«Ми зможемо оперувати дітей з гідроцефалією, так званою водянкою головного мозку, з різними утвореннями. Фактично, ми мали стартовий пакет для роботи з таким інструментарієм, але нам не вистачало самих маніпуляторів. Тепер ми отримали максимальний набір, який тільки може існувати, для роботи в цій галузі», – сказав він.

Довідка:

Нейронендоскоп – це прилад, що поєднує в собі можливість огляду різних внутрімозкових порожнин за допомогою волоконної оптики і роботи в глибині мозку, за допомогою різних інструментів-насадок без трепанації черепа з лікувальною та діагностичною метою.

Нейроендоскопи ідеальні для роботи в шлуночках мозку, заповнених прозорою спиномозковою рідиною. У цих умовах ендоскоп дозволяє хірургові бачити найменші анатомічні деталі і безпечно оперувати. Ендоскопія також застосовується для лікування внутрішньомозкових арахноідальних кіст, видалення мозкових крововиливів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!