Львівського педофіла Московченка відправили на довічне лікування у психіатричну лікарню

13647 0
Педофіла і організатора християнських таборів визнали винним у 147 епізодах зґвалтувань.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Галицький районний суд Львова визнав львівського педофіла і організатора християнських таборів винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх. 49-річний Роман Московченко, який мав незаплямовану репутацію релігійного наставника для дітей в організації «Діти Христа», імовірно, до кінця життя перебуватиме на примусовому лікуванні у психлікарні.

Джерело: центр «Жіночі перспективи»

«Сторона обвинувачення подала обвинувальний акт у лютому 2021. У червні 2021 року експертиза встановила, що він недієздатний і у серпні ми змінили порядок розгляду кримінального провадження з розгляду обвинувального акту на розгляд клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру. Відтоді було дуже багато засідань, ми дослідили всі докази і 1 листопада 2022 року завершився розгляд справи, суд пішов у нарадчу кімнату і наступного дня виніс ухвалу, якою визнав його винуватим. Жоден епізод суд не відкинув і призначив заходи примусового лікування у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом», – повідомив адвокат потерпілих Олег Іванов.

Читайте також: Мешканця Львівщини засудили до 15 років за згвалтування і розбещення малолітніх 

За його словами, якщо пацієнт буде одужувати і медична оцінка це підтвердить, то вони повернуться до розгляду обвинувального акту. В іншому разі він все життя проведе у психлікарні.

Сам Московченко брав участь у засіданнях суду в режимі відеоконференції з психлікарні, перебуваючи поруч з лікарем. Олег Іванов зазначив, що обвинувачений був нездатний нічого розуміти та відповідати, він не реагував і на питання не відповідав. Суд визнав Московченка неосудним та призначив законного представника – його матір, вона завжди була у залі суду.

Як повідомили у центрі «Жіночі перпективи», навесні 2019 року одна з потерпілих звернулася до них. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після 10 років сексуального насильства від Московченка. Завдяки підтримці співзасновниці організації і психологині Марти Чумало, дівчина звернулася в поліцію і це стало проривом у розслідуванні.

Після майже року збору інформації та розмов з потерпілою, у травні 2020 року вони виїхали на обшук його помешкання, де знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей. Поліцейські були вражені кількістю фото та відео доказів. Також знайшли щоденники, в яких Московченко детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість. Записи вів із 2005-го до початку 2020 року. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи і продовжив набирати їх на комп’ютері. Ці записи стали вагомими доказами у справі.

«Не зважаючи на наявність очевидних доказів вчинених сексуальних злочинів щодо дівчат віком від 10 років, у сторони захисту виникали питання до потерпілих, які стосувались їх особистого життя, і очевидно, мали на меті знецінити їх переживання та досвід, та виправдати дії гвалтівника поведінкою постраждалих дітей», – розповіла адвокатка Галина Федкович.

Читайте також: Розголос – шанс до покарання насилля. Історія 12-річного хлопчика у Львові

На відео та фото, знайдених у квартирі Московченка, були ідентифіковані дівчатка, які зараз є вже дорослими жінками. Потерпілі, які звернулися до суду, зв’язувалися з ними, але багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію.

Нагадаємо, 46-річного львів’янина підозрювали у вчиненні 11 злочинів стосовно дівчат віком від 11 до 14 років. Перші факти розбещення та зґвалтування датують ще 2005 роком. У 2020 році чоловіка затримали і взяли під варту без права внесення застави. Крім цього, йому призначили стаціонарну психолого-психіатричну експертизу.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!