Львівську дитячу лікарню планують включити у пілотний проєкт МОЗ з трансплантації органів

3496 0
Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр проводитиме пересадку органів і всі медичні послуги оплачуватиме держава.

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, що на вул. Дністерcька, 27, цього тижня планують включити у пілотний проєкт «Трансплантація». Для всіх пацієнтів передопераційні обстеження, сама процедура проведення трансплантації нирок, і терапія, яку пацієнт отримує у післяопераційний період, стане безкоштовною. Про це Тvoemisto.tv розповів лікар-нефролог Центру Роман Андруневич.

Читайте також: Готові два бокси. Коли у львівській лікарні почнуть проводити трансплантації кісткового мозку

«Щойно рішення буде затверджене, центру виділять державні кошти для проведення трансплантацій. Це означає, що для усіх пацієнтів і процедура проведення трансплантації нирки, і передопераційні обстеження, і терапія, яку пацієнт буде отримувати у післяопераційний період, враховуючи реабілітаційний період буде абсолютно безкоштовною. Для прикладу, у сусідній Білорусі така операція коштує від 60 тисяч євро», – каже Роман Андруневич.

Роман Андруневич лікар - нефролог ЗУСДМЦ

За його словами, зараз у листі очікування на трансплантацію нирки перебувають 22 дитини. До чергової пересадки нирки у лікарні вже готують двох пацієнтів – 14-тирічну львів’янку, яка з листопада минулого року лікує хронічну хворобу нирок та проходить гемодіаліз та 15-тирічну дівчину зі Стрийщини. Потенційним донором для неї стане мама.

Гіршою є ситуація із трансплантацією кісткового мозку в Україні. Щороку таку пересадку потребують понад 200 дітей. Наразі такі складні операції в державі виконують лише два медзаклади: Київський ОХМАТДИТ, де за рік роблять приблизно 50 пересадок, та Київський національний інститут раку, де щороку оперують лише 30-40 пацієнтів. Всі інші змушені їхати за кордон, де операція коштує від 200 тисяч євро.

З початку наступного року новий центр трансплантації кісткового мозку запрацює і у Львові. Як зазначив експерт Міністерства охорони здоров’я з дитячої онкології, онколог Західноукраїнського медичного дитячого центру Роман Кізима, минулого тижня у Центрі завершили перший етап будівництва нового центру трансплантації кісткового мозку.

Роман Кізима, лікар онколог ЗУСДМЦ, експерт МОЗ у галузі "Дитяча онкологія"

За його словами, уже є повний архітектурний план відділення та завершили будівництво двох боксів, де перебуватимуть пацієнти, яким здійснять трансплантацію кісткового мозку.

Перші два бокси для маленьких пацієнтів, яким здійснять трансплантацію кісткового мозку

Також тут встановили систему вентиляції, яка містить сучасні гепафільтри, які знешкоджують потрапляння усіх можливих інфекцій. Окрім того, для відділення трансплантації придбали новітнє обладнання для заготівлі стовбурових клітин головного мозку від донора до пацієнта та спеціальні сепаратори для заморожування, в яких зберігаються ці клітини.

«Команда наших медиків та медсестер готуються до поїздки в Італію, де зможуть набути досвід новітніх технологій проведення трансплантації кісткового мозку», – зазначив Роман Кізима.

Відомо, що перший етап побудови цього центру профінансував український благодійний фонд «Запорука», італійський фонд «Solletete Onlus» та фонд «Fondazione Rosa». Другий етап будівництва реалізовуватимуть за державні кошти.

Довідково

Трансплантація органів – це пересадка реципієнту органу або тканини від донора, а також клонованих тканин чи штучних імплантатів методом хірургічного втручання. Першу у світовій медичній практиці трансплантацію нирки провів український хірург Ю. Вороний 3 квітня 1933 року у Херсоні. Відтоді операції із пересадки органів проводять регулярно у цілому світі. Саме вони є єдиним шансом на життя для деяких важкохворих пацієнтів.

За 6 місяців цього року в Україні провели лише 126 таких операцій, а хворих, які терміново потребують таких пересадок, є тисячі.

Сьогодні в Україні дитячу трансплантацію нирки проводить тільки Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова, а трансплантацію кісткового мозку – у Київській національній дитячій лікарні ОХМАТДИТ та Київському національному інституті раку.

Галина Козар


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!