Львівських студентів запрошують переглянути фільм «Легіон»

2128 0
12 листопада в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбудеться показ фільму «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919». Про це інформує прес-служба Львівського національного університету імені Івана Франка.
фото: uha.org.ua, kp-dp.ck.ua

фото: uha.org.ua, kp-dp.ck.ua

В сюжет кінострічки лягла історія про кінець Першої Світової війни. Зокрема, про Січових Стрільців та їх повстання у ніч на 1 листопада 1918 року в Львові, внаслідок чого було проголошено створення самостійної держави на українських етнічних землях. Водночас претензії на Галичину висунула відроджена Польща. Центрально-Східна Європа занурилася в епоху «малих війн» за нові кордони у повоєнному світі. Проте, зі сходу насувалась більшовицька загроза. Країни Заходу вирішили побудувати «санітарний кордон» у Східній Європі. Сюжетна лінія створена зі спогадів очевидців. У фільмі відтворено дух часу та сподівання українців і поляків на відродження своєї державності.

Читайте також: Львів'ян запрошують на прем’єру фільму про Січових Стрільців. Факти

Одним із наукових консультантів документально-ігрового фільму режисера Тараса Химича є історик, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Кметь. Він, зокрема, працював над матеріалами, пов’язаними з участю у воєнних діях у Східній Галичині іноземних військових, що активно вербувалися до лав армії генерала Юзефа Галлера.

Прем’єра фільму відбулась 1 листопада в Кінопалаці ім. О. Довженка у Львові. Ініціатором створення стрічки є громадська організація Українська Галицька Асамблея, у рамках проекту "Документалістика".

Показ фільму розпочнеться у четвер, 12 листопада, о 15:30 год. в Актовій залі Університету.
Вхід вільний.

 

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!