Львівський активіст домігся скасування регіональної російської мови у Харкові

4560 0
Суди тривали чотири роки.
Фото: Святослав Літинський

Фото: Святослав Літинський

Харківський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про скасування регіональної мови у місті. Про це повідомив львівський активіст, мовозахисник Святослав Літинський.

Читайте також: Львів'янка змусила підписувати відомий бренд шампунів українською

«Відтепер усі посилання на рішення міської ради про впровадження регіональної мови є нікчемними. Чотири роки знадобилося Харківській обласній прокуратурі, щоб виконати наші клопотання і численні рішення судів та врешті подати відповідний позов», – повідомив Святослав Літинський.

Вперше Святослав Літинський звернувся до Харківської міської ради у серпні 2018 року з проханням скасувати рішення  про запровадження регіональної мови у місті. Не отримав відповіді і звернувся до суду. Після того, як Харківська міськрада відмовила у скасуванні свого рішення, Святослав Літинський звернувся у прокуратуру, аби та у судовому порядку оскаржила регіональну мову у Харкові. Прокуратура відмовилася і він оскаржив це рішення. Врешті за фактом невиконання судового рішення він домігся того, аби прокуратура виконала рішення і подала позов про скасування регіональної мови у Харкові.

Читайте також: Сайт Allo переклали українською через позов львів'янина

Нагадаємо, у серпні 2020 року Святослав Літинський, який міг стати мовним омбудсменом країни, домігся скасування рішення про проголошення в Одесі російської мови як регіональної, яке діяло у місті з 2012-го року. Також у двох райцентрах на Закарпатті у травні цього року скасували статус угорської мови як регіональної. 

Святослав Літинський – львівський громадський діяч, відомий захисник української мови. Він ініціював та виграв багато судових справ щодо використання української мови, зокрема, в маркуванні побутової та електронної техніки та перекладі сайтів. Він також був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!