Львівський активіст Літинський через суд домігся скасування регіональної російської мови в Одесі

6536 0
В Одесі російській мові надали статус регіональної у 2012-му році.
Фото: Святослав Літинський

Фото: Святослав Літинський

Львівський активіст Святослав Літинський, який міг стати мовним омбудсменом країни, домігся скасування рішення про проголошення в Одесі російської мови як регіональної, яке діяло у місті з 2012-го року. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

Читайте також: «По суті треба утворювати новий державний орган», – львів’янин Літинський про ймовірну посаду омбудсмена

«Те відчуття, коли дворічна робота дала результат. Рішення про впровадження у місті Одеса регіональної (російської) мови– скасовано. До цього було кілька судових позовів до прокуратури, яка самостійно не хотіла цього робити і, як результат, через суд нам вдалося змусити їх подати позов про скасування цього вже незаконного рішення міської ради», – повідомив він у Фейсбук.

Він уточнив. що на аналогічне рішення очікує у Харкові.

Нагадаємо, що Святослав Літинський був кадиндатом на посаду мовного омбудсмена. Натомість Уповноваженим із захисту державної мови призначили Тараса Креміня. 

Читайте також: Сайт Allo переклали українською через позов львів'янина

Святослав Літинський – львівський громадський діяч, відомий захисник української мови. Він ініціював та виграв багато судових справ щодо використання української мови, зокрема, в маркуванні побутової та електронної техніки та перекладі сайтів. Він також був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!