Львівський апеляційний суд скасував заборону висновку ОВД на будівництво вітряків на Боржаві

2668 0
Висновок ОВД знову чинний і забудовник може готувати всі документи для початку будівництва.
Фото: Наталя Лазарович/Твоє місто

Фото: Наталя Лазарович/Твоє місто

Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова задовільнив апеляційну скаргу Воловецької селищної ради Воловецького району Закарпатської області, Тибавської сільської ради Свалявського району Закарпатської області та ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» і скасував заборону висновку ОВД, який дозволяв будівництво потужної вітрової електростанції на полонині Боржава. Про це повідомляє кореспондентка Тvoemisto.tv.

Читайте також: Чому вода у Карпатах зносить дороги і забирає людські життя. Пояснення експерта

Захисники полонини звертатимуться у Верховний суд. Вони наголошують, що промислове будівництво на гірській полонині є неприпустимим.

«Ми чекаємо на повний текст рішення, який має бути до 10 днів і однозначно будемо подавати касацію (позов - ред.) у Верховний суд», – заявила захисниця Боржави у суді, членкиня збірної України з дельтапланерного спорту Юлія Бурлаченко.

Турецька фірма хоче збудувати на полонині 34 вітряки по 180 метрів кожен. Уся територія будівництва віднесена Радою Європи до «Смарагдової Мережі», тобто ця зона є особливо цінною для збереження біорізноманіття у Європі. Захисники Боржави кажуть, що масштабні будівельні роботи на нестійких ґрунтах полонини призведуть до ряду катастрофічних наслідків для чутливої гірської екосистеми, а також для господарства прилеглих районів. 

Читайте також: Чому будівництво вітряків на Боржаві розглядають в суді і до чого тут репутація України в Європі

Зазначимо, що ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» належить громадянам Туреччини Тевфіку Ямантурку та Мусфіку Хамді Ямантруку, хоча зареєстроване на Закарпатті, у Воловці. Компанія почала готувати документи на забудову Боржави ще у 2017 році. Йдеться про будівництво вітрової електростанції потужністю 120 МВт. Будівництво ВЕС мали розпочати у 2019 році.  

Інвестор підготував проєкти землеустрою під кожен вітряк окремо. Попри численні зауваження науковців та екологів проєкт отримав задовільну оцінку у департаменті екології Закарпатської ОДА. Тоді захисники полонини почали оскаржувати дозволи на будівництво у суді. Пів року тому Закарпатський окружний адміністративний суд скасував висновок з оцінки впливу на довкілля – без нього будівництво вітряків є неможливим. Однак забудовник та інвестор подали апеляцію на це рішення суду. У ще одній судовій справі щодо Боржави, активісти домоглися скасування дозволу на будівництво першої черги вітроелектростанції.

Читайте також: Атака на гори. Будівництво монастиря на найвищій вершині Росохацьких полонин – це екологічна руйнація

Детальніше про те, чому будівництво вітряків на Боржаві розглядають у суді і до чого тут репутація України в Європі читайте у матеріалі.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!