У Львові запропонували три варіанти реконструкції площі Двірцевої. Візуалізація

5238 0
Львівський дизайнер та архітектор, співробітник департаменту розвитку ЛМР Олександр Шутюк розробив власне бачення майбутнього площі Двірцевої. У своєму блозі на «LiveJournal» він пропонує три варіанти реконструкції території, серед яких: площа із паркінгом, житлом та офісами, трамвайні колії, що рухаються під землею та інші.
фото: Михайло Верхогляд, Вікіпедія

фото: Михайло Верхогляд, Вікіпедія

1.     Пішохідна зона перед вокзалом, підземний паркінг, новий рух трамваїв

Облаштувати перед вокзалом велику пішохідну зону. Рух перед будівлею заводиться під землю і там же облаштовується паркінг на 196 машин та торгові площі. За задумом Олександра Шутюка, розворотне кільце трамвая потрібно перенести на інший бік площі, а колія на вул. Чернівецькій – у центр вулиці, щоби зменшити кількість перетинів з іншим транспортом.

На поверхні на приблизно нинішньому місці лишається станція міжміських автобусів.

Підземна частина площі

«Завдяки перенесенню технічних споруд залізниці, довкола вокзала вивільняється чимало території, на якій можна збудувати нові квартали з житлом та офісами, –  каже Олександр Шутюк. –  Плюс до цього з боку Левандівки можна побудувати новий термінал, суміщений із торговим центром, який перебрав би на себе частину пасажиропотоку та дозволив розвантажити Городоцьку та Чернівецьку».

Також, на думку проектувальника, до вокзалу позаду існуючого дебаркадеру (частина пасажирської платформи залізничного вокзалу, що перекрита навісом, - ред.) можна підвести колію європейського стандарту та організувати з неї зручну пересадку на потяги, що йдуть вглиб країни.

«Трамвайну колію після кільця перед вокзалом в подальшій перспективі можна продовжити до Левандівки, перекинувши її над залізничними коліями шляхопроводом, - додає Олександр Шутюк. –  Недолік такого рішення - для цього доведеться набирати чималу висоту, що може зіпсувати зовнішній вигляд вокзалу».

Також, за умови перенесення приміського вокзалу від площі Двірцевої, можна прокласти нову вулицю прямо до перехрестя з вул. Кульпарківською.

Більше зображення можна подивтися тут.

Так у плані архітектора виглядає приблизний варіант нового терміналу зі сторони Левандівки, позаду якого над коліями можна також облаштувати паркінг.

2. Підземні трамваї та швидше сполучення вокзалу з Левандівкою

Альтернативою будівництву шляхопроводу над залізничними коліями може стати облаштування тунелю під ними. Автор проекту зазначає, шо у «такому випадку ще на підході, до площі, трамвайні колії пірнають під землю і все розворотне кільце облаштовується вже під землею».

Більше зображення можна подивтися тут.

«Великим плюсом тунелю є також те, що у ньому колії йдуть максимально прямо, без зайвих поворотів, тобто сполучення вокзалу з Левандівкою (а в ще дальшій перспективі – з Рясне) може бути досить швидким», — додає Олександр Шутюк.

3. Стоянка таксі і приватних авто замість автостанції

Ще один варіант площі Двірцевої – з вулицею, яка проходить повз площу по діагоналі через кільцеві розв'язки. На них, за планом, можна розвернутися або повернути на підземний паркінг. Трамвайне кільце у цьому варіанті реконструкції Олександр Шутюк пропонує облаштувати за принципом метро, щоби вагони заїжджали на нього дверима всередину. За задумом, це має спростити орієнтування для пасажирів.

Аби реалізувати ідею, необхідно перехрестити трамвайні колії на під'їзді до кільця. Це можна зробити у різних рівнях в процесі спуску колій з поверхні під землю.

На місці нинішньої автостанції облаштовується місце для посадки-висадки з таксі та приватних авто. Автобусна станція тут переноситься на нинішню стоянку навпроти вокзалу, де її можна сумістити з торговим чи офісним центром.

Так в цьому варіанті може виглядати підземна частина.

Більше зображення можна подивтися тут.

Олександр Шутюк підготував також ескізний колаж можливої структури нової площі.

«Нагорі пішохідна площа, що сполучає вокзал із зупинкою міських автобусів, під нею паркінг з торговими площами та входом на трамвайну станцію. Ще глибше - сама трамвайна станція, з якої можна вийти як всередину вокзалу, так і відразу на площу - за допомогою ліфтів та ескалаторів», - пояснює Олександр Шутюк.

Автор проектів каже, що можуть бути й інші варіанти облаштування, але, у будь-якому разі, їх усі необхідно обговорювати та опрацьовувати. 

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!