Львівський кардіоцентр закривають через коронавірус у медиків інфарктного відділення

16283 0
Наразі пацієнтів виписують, а нових не приймають.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

На коронавірус у Львові захворіли медпрацівники реанімаційного відділення Львівського обласного кардіологічного центру. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов'язаної із коронавірусом, Андрій Васько.

Читайте також: Запам'ятайте це, якщо вже зібрались на шашлик, у спортзал чи Карпати

Це, за його словами, ставить в складну ситуацію функціонування кардіоцентру в режимі ургентної клініки.

«Ми зараз опрацьовуємо питання, аби перенаправити лікарів в реанімціне відділення і, якщо вдасться, то кардіоцентр буде працювати у форматі ангіографічної операційної і реанімайного відділення. Якщо буде технічний персонал, який вміє працювати з тим обладнанням. Якщо ж ні, то нам доведеться на два тижні чи на 10 днів поставити на паузу кардіоцентр і переадресовувати пацієнтів до інших закладів», – каже він.

Андрій Васько каже, що кардіоцентр у Львові не є на 100% завантаженим, планових пацієнтів там не беруть. Під час карантину він працював лише з ургентними пацієнтами із гострими серцевими станами. Хоча пацієнтів небагато, проблеми зі скеруванням пацієнтів можуть таки виникнути.

«У нас є три лікарні, які можуть стентувати ургентні інфаркти – кардіоцентр, лікарня швидкої допомоги та обласна клінічна лікарня. Ангіографічні операційні працюють і в лікарні швидкої допомоги, і в обласній лікарні», – говорить Андрій Васько.

Наразі Штаб ухвалив рішення виписувати пацієнтів і не приймати нових, але про можливі додаткові рішення повідомлять після опрацювання додаткових матеріалів.

Андрій Васько говорить, що в обласному кардіоцентрі потрібно провести епідрозслідування, з'ясувати, кому робили ПЛР-тестування, хто був в контакті тощо.

Керівник Штабу не зміг сказати, скільки хворих або контактних медиків є в кардіоцентрі. Як стало відомо Tvoemisto.tv із власних джерел, підтверджених випадків коронавірусу у кардіоцентрі щонайменше шість. Усі лікарі відділення не виходять на роботу, а також на самоізоляції перебуває велика частина молодшого медичного персоналу. Директор кардіоцентру Степан Павлик сказав Tvoemisto.tv, що не знає, яка ситуація у закладі, тому що перебуває у відпустці.

Читайте також: Чому Україна ігнорує досвід Тайваню у боротьбі з коронавірусом

Додамо, що Tvoemisto.tv ще 22 травня повідомляло про імовірний спалах коронавірусу в інфарктному відділенні обласного кардіоцентру і зверталося до обласних посадовців за коментарями. Тоді чиновники не спростували цю інформацію, але і не підтвердили прямо.

«Всі необхідні заходи вживаються. Працівники з підтвердженим діагнозом (якщо такі є) лікуються вдома або в опорних лікарнях. Поіменного списку надати не маю права», – сказав тоді Tvoemisto.tv Андрій Васько.

Додамо, що тоді працівники інфарктного відділення Львівського обласного кардіоцентру скаржились на відсутність достатньої кількості засобів індивідуального захисту. Як стало відомо Tvoemisto.tv, 23 травня у кардіоцентрі мали провести внутрішню перевірку. Водночас директор Степан Павлик відмовився коментувати інформацію про спалах коронавірусу у медзакладі телефоном і запропонував журналістам приїхати та подивитись.

Лише 2 червня директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис підтвердив у коментарі Tvoemisto.tv те, що у кардіоцентрі є хворі на коронавірус, але не уточнив їхню кількість.

Нагадаємо, що станом на 3 червня 171 працівник медичних закладів міста захворів на Covid-19: 66 лікарів, 58 медичних сестер, 24 молодших медичних сестри, 13 лаборантів, 3 рентген-лаборанти, 7 адмінпрацівників. З них 31 людина перебуває на стаціонарному лікуванні, 75 — на самоізоляції, 64 вже одужали. Померли в області від коронавірусу троє медиків.


Ольга Коваль

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!