У Львові зустріли студента, якого рік тримали у російському СІЗО. Оновлено

3867 0
Сьогодні, 8 травня, до Львова повернувся Юрій Яценко, студент юридичного факультету ЛНУ імені Франка, активіст Євромайдану, який більш ніж рік перебував у російському СІЗО. Львів’яни зустріли його на вокзалі.

«Я про цей день момент мріяв, напевно, 368 останніх днів мого життя. Ще вчора зранку я прокинувся в камері СІЗО. Я не розраховував, що мене так швидко відпустять і не планував, що я вже сьогодні буду у Львові зі своїми близькими і рідними», - сказав Юрій Яценко.

За його словами, як тільки його пристави довезли до українського кордону, прикордонники привітали його з поверненням. Наразі він почуває себе добре і має бойовий настрій. Подробиці перебування у Росії обіцяє розповісти згодом. 

«Ми будемо боротися. Це меседж спецслужбам Російської Федерації. У відділі контррозвідки у Курській області минулого року говорили мені, що тюрма мене зламає. Україну не зламати», - сказав хлопець.

Читайте також: Львів'ян закликають зустріти євромайданівця після року арешту в Росії

Нагадаємо, львівський студент, активіст Євромайдану Юрій Яценко разом зі своїм приятелем, теж львівським студентом-юристом Богданом Яричевським, був арештований 6 травня 2014 року в місті Обоянь Курської області.

Російські міліціонери намагалися зробити із хлопців «терористів» та викликали ФСБ. Далі протягом тривалого часу Юрій та Богдан утримувалися в одній із установ для нелегальних мігрантів у Курській області. Утримувалися незаконно, попри рішення суду про їх видворення. До них постійно застосовували тортури. Коли під впливом фізичних знущань працівникам ФСБ не вдалося «вичавити» з хлопців визнання у приналежності до лав «Правого сектору» та підготовці терактів до 9 травня, їх спробували змусити публічно зректися українського громадянства і попросити політичного притулку в Російській Федерації. Невдовзі Богдана все ж таки відпустили, а проти Юрія порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу РФ – «Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, її частин, боєприпасів…»

У березні 2015 року Свердловський районний суд Бєлгорода виніс обвинувачувальний вирок та засудив Юрія до суворої міри покарання – 2 роки колонії-поселення. Наприкінці квітня обласний суд Бєлгорода своїм рішенням змінив вирок із двох років до 9 місяців. Учора, 7 травня, хлопця звільнили, адже цей термін він вже відбув, перебуваючи в місцевому СІЗО.

Опублікувала Олена Марченко, фото – Андрій Поліковський 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!