Львівський театр може не перезимувати через аварійну стіну

5745 0
Одна зі стін Львівського театру ім. Лесі Українки знаходиться в аварійному стані. Працівники констатують численні проблеми та сподіваються, що будівля не зруйнується остаточно протягом зими. Місто розглядає проектно-кошторисну документацію на ремонт даху й стін, яку підготували в театрі.
фото: iPress.ua

фото: iPress.ua

«Чотириповерхова будівля на вулиці Городоцькій, яку займає театр, потребує реконструкції вже давно. Капітальних ремонтів тут не проводили з радянських часів. Зокрема, тут практично відсутнє водовідведення, є проблеми з опаленням і велика потреба у внутрішніх роботах», – повідомив Микола Павлів, директор театру ім. Лесі Українки, під час дискусії «Держустанови в пам’ятках архітектури: проблеми, виклики та перспективи».

Найтерміновіша проблема – це повністю аварійна стіна, що виходить на середину подвір’я і може обвалитися у будь-який момент, оскільки знищена приблизно на 70%.

Стіна театру, яка зараз в аварійному стані
(фото: anderver.livejournal.com)

За словами директора, приміщення належить місту і перебуває на балансі театру, який розпоряджається і керує ним. Над реконструкцією працюють: розробили проектно-кошторисну документацію на ремонт даху й фасадів, яку перевіряють на правильне визначення вартості робіт – попередньо 12,5 млн гривень. Але крім того, будівля потребує капітального ремонту.

Читайте також: За кулісами: Львівський драматичний театр імені Лесі Українки

«Зараз проводимо поточні дріб’язкові ремонти, що не потребують погодження в управлінні охорони історичного середовища, за рахунок коштів, виручених з продажу квитків, – пояснив Микола Павлів. – Сподіваємося, що місто таки виділить кошти й запланує продовжувати реконструкцію. Перший крок – створення проектно-кошторисної документації – уже зроблено».

Як зазначила Лілія Онищенко-Швець, очільниця управління охорони історичного середовища ЛМР, у 2016-му році на реставрацію великих та малих об’єктів місто витратило близько 15 млн гривень, що, за її словами, є досить великою сумою.

«Створення проектно-кошторисної документації – це дуже добре… Але я не уявляю, що місто зможе надати ці кошти, якщо на 2017-й рік на охорону культурної спадщини управлінню виділять не більше 17 млн гривень», – зауважила чиновниця.

Додамо, що в процесі дискусії «Держустанови в пам’ятках архітектури: проблеми, виклики та перспективи», яку організувало Tvoemisto.tv, учасники неодноразово наголошували, що театри й школи не можуть самостійно утримувати пам’ятки національного чи місцевого значення. Наводячи в приклад іноземний досвід, спеціалісти пропонують передати відповідальність за реконструкцію та утримання таких приміщень державі. Детальніше про ідеї, запропоновані під час дискусії, можна буде невдовзі прочитати в матеріалі Tvoemisto.tv.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!