Львівський журналіст проведе два місяці в Антарктиді заради книги про полярників

2082 0
«Видавництво Старого Лева» наперед погодилося видати книгу Маркіяна Прохаська.
фото: УП. Життя

фото: УП. Життя

Львівський журналіст та письменник Маркіян Прохасько у кінці січня 2019 року поїде у двомісячну експедицію з полярниками на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський», щоб написати книгу-репортаж про Антарктиду. Про це він розповів MediaLab.

Маркіян Прохасько. Фото: MediaLab

За словами Маркіяна, мрія про Антарктиду в нього виникла кілька років тому.

«Дивився фільми, читав матеріали про життя полярників і вирішив поїхати. Єдине, що мене зупиняло — негнучкість системи та бар’єри, які можуть виникнути під час організації поїздки. Я навіть думав, що легше буде напроситись на станцію якоїсь іншої країни, а не українську. Тримав у голові цю ідею, але не поспішав її втілювати: життя довге попереду, ще буде нагода», — згадує він.

Маркіян Прохасько написав листа до нового директора Національного антарктичного наукового центру Євгена Дикого. Саме в цей час центр оголосив про набір учасників для експедиції. У результаті Маркіян отримав місце на судні та можливість жити на станції з січня по березень, а переліт на південь Чилі, в Пунто-Аренас, звідки відправляється судно, та витрати під час пересадок він має оплатити сам. За його підрахунками, це від двох з половиною до п’яти тисяч доларів. Частину витрат компенсує «Видавництво Старого Лева», яке наперед погодилося видати книгу.

Майбутня книжка має вийти репортажною та водночас пізнавальною. У репортажну сюжетну канву Маркіян Прохасько хоче вплести додаткові факти й намалювати цілісний портрет Антарктиди, не обтяжений науковими деталями, але докладний. Окрім головної сюжетної лінії — життя на станції — буде й ширший контекст: зміни клімату, які впливають на континент та разом із тим на цілий світ, і геополітичні катаклізми, якими загрожують претензії кількох держав на землі Антарктики. Час, що лишається до експедиції, він використає на підготовку: зустрічатиметься з колишніми полярниками, дослідниками Антарктики, читатиме книжки та наукові статті.

Він сподівається зібрати багато матеріалу, якого вистачить, окрім книжки, на публікації для українських видань: інтерв’ю з науковцями та іншими учасниками експедиції, тексти про історію станції «Академік Вернадський», антарктичних досліджень і географію Антарктики, фоторепортажі, короткометражні відеофільми.

Як пише MediaLab, Маркіян зібрав мінімально необхідну суму на переліт, проте ризикує спати просто неба під час пересадок. Тому він буде вдячний за будь-яку фінансову підтримку репортажної експедиції до Антарктиди. Маркіянові можна писати сюди або просто скидати гроші на картку: 5168 7555 2918 4794.

Додамо, що цього року в Маркіяна Прохаська вийшла перша книга – «Нестримна сила води».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!