«Львіввугілля» закупило у півтора рази дорожчі саморятувальники для шахтарів, ніж торік

1279 0
Вартість одного саморятувальника склала 16,8 тисяч гривень.

Державне підприємство «Львіввугілля» уклало угоду на придбання саморятувальників для шахтарів ТОВ «Рейтор Лтд» на загальну суму 8,3 мільйонів гривень. Йдеться про закупівлю 495 саморятувальників виробництва турецької компанії «Dezega SP», а вартість одного склала 16,8 тисяч гривень.

Джерело: «Наші гроші»

Читайте також: Бюро судмедекспертизи у Львові вдруге купує медтехніку на понад 17 мільйонів грн

Як пишуть «наші гроші», минулого року таке саме обладнання в Україні купували за 10,6 тисяч гривень. У результаті для державних замовників вартість зросла у півтора рази. Наприклад, у деяких відкритих джерелах подібні саморятувальники ШСС-1П  можна придбати за майже вдвічі нижчою ціною – 7,4 тисячі гривень. А у 2020 році вони коштували лише 3,9 тисячі гривень за одиницю.

Зазначається, «Львіввугілля» вже не вперше закуповує дорогі саморятувальники ШСС-1П турецького виробництва. Так, у 2017 році підприємство закупляло саморятівники виробництва турецької «Dezega SP» за 9,5 тисяч гривень, тоді як роздрібні постачальники пропонували у чотири рази нижчі ціни.

Тоді на торги прийшли дві компанії «Захистпром Трейд» та «ДТК-Трейдінг», які не торгувались на аукціоні та запропонували практично однакові ціни. Цікаво, що за кілька місяців до цього тендеру представники «Львіввугілля» звертались до Міністерства економічного розвитку та торгівлі та скаржились, що постачальники саморятувальників для шахтарів завищують ціни на свій товар. Натомість у 2018 році поліція відкрила кримінальне провадження щодо можливої розтрати коштів під час закупівлі саморятувальників. Але з 2019 року нових ухвал у цій справі не було.

Читайте також: «Львівелектротранс» купив на майже 400 тисяч грн метал для «буржуйок»

Щодо цьогорічної закупівлі засобів порятунку для львівських шахтарів, то для переможця торгів – ТОВ «Рейтор Лтд» це перше державне замовлення. Фірма зареєстрована у 2019 році в Києві. Першим її засновником було ТОВ «Енердж Сістем», але у 2020 році фірму переписали на Сергія Ракітянського, який зареєстрований на контрольованій частині Донецької області. Рокітнянському належить і фірма «Захистпром Трейд», яка продавала самозахисники у 2017 році.

Цьогоріч єдиним конкурентом на торгах виступило ТОВ  «Стенсіс Кепітал», яке, так само як і переможець, не знижувало ціни на аукціоні. Фірма була створена в 2018 році, а її засновником тоді була та ж компанія «Енердж Сістем». У 2020 році власницею стала Анна Березна, що прописана у Рівному. Це її єдина фірма, іншого бізнесу вона не має, але зареєстрована також приватною підприємицею.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!