Львів’ян кличуть на лемківський етно-фестиваль

3973 0
У неділю, 4 вересня, на Самбірщину з’їдуться лемки та їх нащадки.
фото: loda.gov.ua

фото: loda.gov.ua

У неділю, 4 вересня, у селі Нагірне Самбірського району відбудеться одинадцятий щорічний лемківський етнографічний фестиваль «Лемківська ватра». Про це повідомили в департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації.

За ловами організаторів, до «Лемківської ватри» розробили святкову програму: урочисте відкриття із запаленням ватри, конкурс на кращий національний стрій, ватряне частування, виступи лемківських музик, виставка-продаж виробів народних умільців, а також дитячі творчий та розважальний майданчики.

Фестиваль розпочнеться зі служби Божої у храмі села Нагірне о 10:00 годині. Вже о 15:00 годині урочисто запалять ватру. Концертна ж програма стартує о 15:30.

Варто зазначити, що у Самборі та навколишніх селах проживають переселенці з понад 50 сіл Лемківщини. Село Нагірне стало своєрідним центром і місцем зустрічі тих, кого понад 60 років тому під час сумнозвісної операції «Вісла» насильно виселили із прабатьківської землі. Старші вигнанці, їхні діти і внуки підтримують лемківську культуру та звичаї. Зокрема, неабиякою популярністю користується  місцевий лемківський ансамбль «Юш мелем».

До Нагірного в неділю знову з’їдуться лемки та їх нащадки – переселенці з Надсяння, Підляшшя та Холмщини.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!