Політична реклама

Львів'ян навчатимуть їдишу та покажуть фільми про галицьких єреїв

1537 0
15-19 травня у Львові відбудеться фестиваль «Дні Їдишу та єврейської культури». Львів’янам розкажуть про цю мову та покажуть фільм про останнього мовця їдишем у Львові Бориса Дорфмана.

Для львів’ян заплановані безкоштовні літературні майстер-класи, лекції про традиції галицьких євреїв. Як розповідають орагнізатори, відвідувачі фестивалю зможуть дізнатися багато цікавого про єврейське кіно та театр і навіть вивчити трохи їдишу – мови євреїв Центрально-Східної Європи.

В програмі запланований цикл лекцій про літературу їдишем від Йоанни Лісек (Вроцлавський університет), театральний майстер-клас Анастасії Войтюк, учасники якого матимуть можливуть створити театральний етюд по сюжету класичної єврейської п'єси, лекції про єврейські театр та кіно, покази старих та нових фільмів їдишем, мовні майстер-класи та концерт групи «Одеса Клезмер Бенд».

Також в межах фестивалю відбудеться виставка про галицьких єврейських акторів на американській сцені.

Показ фільму про Бориса Дорфмана запланований на неділю, 18 травня, у кінопалаці «Копернік», вул. Коперніка, 9 о 15:00. Повна програма фестивалю тут.

Організаторами фестивалю є Львівське товариство єврейської культури ім. Шолом Алейхема, Український Католицький Університет та Центр міської історії Центрально-Східної Європи.

Довідка:

Їдиш (ідиш) – єврейська мова з групи германських мов, якою послуговуються переважно євреї ашкеназі (центрально- та західноєвропейські євреї). В сучасній германістиці вважається одним з діалектів німецької мови. Застосовує гебрейську абетку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!