Львів'ян попереджають про можливий спалах дифтерії. Як вберегтись

6456 0
У 1990-х роках на дифтерію через відсутність щеплень захворіли близько 20 тисяч людей, майже 700 померли.
Ілюстративне фото: varta.kharkov.ua

Ілюстративне фото: varta.kharkov.ua

У Львові рівень вакцинації мешканців від дифтерії становить від 50 до 75% у різних вікових групах. Це, за словами керівника управління охорони здоров'я ЛМР Володимира Зуба, може призвести до спалаху небезпечного захворювання. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Зазначається, що під час епідемії дифтерії в Україні з 1991 до 1998 року захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з яких померли.

Читайте також: Львівщина отримає 20 ампул сироватки від дифтерії. Це доза для двох хворих

Щодо ситуації протягом останніх років, то у 2017 році захворюваність в Україні не реєструвалась, у 2018 році зареєстровано 10 випадків, за 9 місяців 2019 року – 2 випадки, а вже в жовтні 2019 року зареєстрований спалах дифтерії на Закарпатті, де захворіли 15 студентів медичного факультету Ужгородського національного університету.

У Львові ж з 2010 до 2018 року було лише два випадки захворювання. Але, каже Володимир Зуб, велика кількість нещеплених дітей та дорослих ставить під загрозу епідемічне благополуччя.

«У вересні, жовтні в нас випадки кору не зареєстровані, але існує реальний ризик зростання захворюваності на дифтерію. Підставою стверджувати так є низький рівень вакцинації у Львові: він коливається від 50 до 75%. Для того, щоби територія була захищена, треба щоби охоплення вакцинацією складало не менше ніж 95%», – каже Володимир Зуб.

Він додає, що дифтерія має значно важчий перебіг, аніж кір, і супроводжується більшим відсотком ускладнень: вражаються легені, серце, нирки, центральна нервова системи. Ці ускладнення можуть призводити до інвалідизації та смерті.

Вакцинацію від дифтерії роблять від у 2, 4, 6 і 18 місяців та в 16 років, а потім кожні 10 років потрібна ревакцинація.

Читайте також: Щороку на Львівщині є до 13 підозр на поліомієліт. Як вберегтись

Володимир Зуб додає, що вакцинація від дифтерії – безкоштовна, а вакцин у поліклініках – достатньо. Всі вакцини, каже головний лікар Львова, мають на собі флаконний термоіндикатор, тобто кожен може переконатися, що не порушений холодовий ланцюг при їх зберіганні. Потрібно просто звернутись до свого сімейного лікаря, який обстежить, скерує на щеплення та розповість про можливі реакції організму на нього, яких не потрібно боятись.

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що найчастіше вражає ротоглотку, але нерідко зачіпає гортань, бронхи, шкіру та інші органи. На місці, що уражає інфекція, відбувається запальний процес з фібринозним нальотом. Збудник дифтерії – грампозитивна палочковидна бактерія Corynebacterium diphtheriae (бактерія Леффлера). Основний фактор патогенності збудника – екзотоксин, що є одним із найсильніших токсинів у природі, поступається лише ботулінічному і правцевому токсинам.

Читайте також: У львівського студента діагностували рідкісне інфекційне захворювання

Інкубаційний період хвороби – від двох до 10 днів. Основний механізм передачі – повітряно-крапельний, рідше може реалізуватися й контактний (наприклад, при дифтерії шкіри). Найчастіше дифтерія поширюється при чханні, кашлі чи диханні, заразитись можна також через посуд, іграшки, канцелярські товари та інші речі, яких торкався хворий чи носій. Джерелом інфекції є хворий або носій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!