Львів’ян попереджають: у платіжках за комуналку не буде відображено субсидій

12068 0
Цього місяця львів’яни отримають квитанції на повну суму спожитих житлово-комунальних послуг. У Львівській міській раді роз’яснюють причини.
Фото: tyachivnews.in.ua

Фото: tyachivnews.in.ua

З 1 травня 2017 року Кабінет Міністрів України вніс зміни у призначення субсидій. Тепер, щоб автоматично перепризначити субсидію, необхідна інформація про доходи мешканців за 4 квартали до моменту звернення – тобто з квітня 2016 року по березень 2017 року.

Але такої інформації Державна фіскальна служба України (податкова) у травні не надала, тому львів’яни, як і всі мешканці України, зараз отримають квитанції на повну суму спожитих житлово-комунальних послуг. Як тільки відділи соціального захисту отримають такі дані з податкової, субсидія буде призначена з 1 травня і відображена у квитанціях у наступних періодах. Тому мешканцям рекомендують, якщо є змога, – оплатити рахунки повністю, якщо ні – то сплатити ту частку, яку сплачували у квітні, адже якщо буде переплата – все це буде відображено у квитанціях.

Читайте також: У Львові з'являться дев'ять новобудов. Перелік адрес

«З травня відділами соціального захисту постійно подавались запити в Державну фіскальну службу, бо автоматичне призначення субсидій є практично для усіх одержувачів. Ми звернулися  у податкову, але даних за перший квартал у травні вона взагалі не надавала. Лише 6 червня почали надходити перші відповіді на наші запити, і не всі ці відповіді є, знову ж таки, коректними. Тобто в окремих випадках є відомості за перший квартал, в інших – немає. Це пов’язано з тим, що, за інформацією від податківців, є різні періоди подання звітності, і кінцевий термін подання звітності – по 1 липня. Тому вони з об’єктивних причин нам не можуть надати такої інформації, а ми, відповідно, не можемо провести автоматичний перерахунок субсидій.

До прикладу, в родині є троє осіб працездатного віку. По одній особі ми отримали коректну інформацію, по двох інших ми не отримали коректної інформації. На мій погляд, це буде неправильно, коли ми зараз прорахуємо, які нам дані давати за перший квартал. Адже ми порахуємо субсидію або в меншому розмірі, або в більшому, а згодом будемо або знімати, або додавати, і це не правильно. Ми маємо мати всю інформацію повністю коректною. Окрім того, ми не отримали інформацію з Пенсійного фонду військовослужбовців про їхні доходи. Коли отримаємо інформацію – наразі не відомо. Така ситуація по всій Україні, тому що єдиний сервер, єдина база Державної фіскальної служби є у Києві. Тільки ми будемо володіти всією необхідною інформацією, ми одразу призначимо субсидію. У квитанціях, які надійдуть у наступних періодах, буде відображена субсидія з 1 травня, тобто буде перерахунок», - розповіла начальник управління соціального захисту Наталія Демкович.

Відтак, мешканцям рекомендують, якщо є змога, – оплатити рахунки повністю, якщо ні – то сплатити ту частку, яку сплачували у квітні, адже якщо буде переплата – то вся ця інформація буде відображена у квитанціях в наступних періодах. 

«Розпочався неопалювальний період, і окремим домогосподарствам на літній період буде призначено субсидію у розмірі 0 грн. Це зокрема, ті сім’ї, у яких є газове опалення. Тому необхідно сплачувати фактичну вартість послуг, що вказана у квитанціях. З початком опалювального періоду проводиться перерахунок цієї субсидії, і про це львів’яни знають. А тим мешканцям, які мають центральне опалення і яким буде призначено субсидію на літній період,  раджу сплачувати за послуги частку плати у такому ж розмірі, як сплачували у квітні. Якщо бачите, що у квітні сплатили за послуги більшу суму, аніж нараховано у квитанції за травень – тоді необхідно сплатити фактичну вартість послуги, яку нараховано за травень. Бо якщо відділом соціального захисту буде призначено субсидію з 1 травня, після отримання інформації з податкової чи оплати заборгованості, то усі нарахування по субсидіях буде відображено у квитанціях і оплата за послуги у наступних місяцях сама по собі «вирівняється». Друга можливість – не оплачувати і очікувати нарахування по субсидіях. Але, як на мене, це гірший варіант для сім’ї, бо нарощується заборгованість з оплати за послуги», – пояснює начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Наталія Демкович.

Додамо, що на кінець опалювального періоду у Львові є майже 137 тисяч домогосподарств-одержувачів житлової субсидії, термін якої закінчився 30 квітня,  і яким не провели перерахунок. 

«В минулому році на кінець опалювального періоду було 113 тисяч одержувачів субсидій, а в літньому періоді – 86 тисяч. Як буде в цьому році – важко сказати, бо є зміни в тарифах, в доходах, до розрахунку береться інша мінімальна заробітна плата – 3 200 гривень», – додала Наталія Демкович.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!