Архіви під загрозою. У Львові збирають кошти на музей, що постраждав через пожежу

1751 0
Найцінніше майно – архів ОУН та УПА, спеціалізована бібліотека Центру досліджень визвольного руху, що зберігаються у музеї, під загрозою затоплення.
фото володимира в

фото володимира в'ятровича у фейсбуку

У Львові внаслідок пожежі, що трапилася вчора на вул. Степана Бандери, значних збитків зазнав Національний музей «Тюрма на Лонцького»: понищена проводка, опалення, невідкладною є реставрація, оскільки найцінніший експонат музею – це сама споруда тюрми. Завдяки пожежникам постраждалих людей немає, однак просять допомогти відновити унікальну пам’ятку історії. Про це в себе на Фейсбуку повідомив львів'янин, колишній очільник Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

«Займання сталося у котельні СБУ, яка є прилеглою до будівлі музею. Ймовірно, це трапилося через коротке замикання в електромережі. Пожежників викликав охоронець музею, коли помітив густий дим в коридорах о 15.38. За півтори години ДСНС задіяла в гасінні 9 одиниць техніки та чотири десятки пожежників. Вогонь почав швидко перекидатися на територію музею», – розповідає директор музею Руслан Забілий.

Читайте також: У Львові загорілася котельня на вулиці Бандери. Оновлено

Зокрема, зайнялися перекриття даху (балки на горищі), обвуглилися вікна першого поверху, частина шиб на всіх трьох поверхах вибита, а деякі вікна пожежники змушені були виривати, зрізати двері. Частина даху таки вигоріла. Пожежники працювали всередині музею, відсікаючи вогонь. Гасіння призвело до затоплення приміщень музею, вода досі стоїть і руйнує будівлю.

«Завдяки відданості і хоробрості працівниці музею Лідії Тополевської, яка кинулася рятувати спадщину та історичні цінності, вдалося уникнути низки руйнувань, щоб пробитися всередину крізь укріплену і заґратовану тюрму», – додав Володимир В'ятрович.

Комісія, до складу якої увійшли співробітники музею, фахівці з мерії, представники Галицької районної адміністрації Львова, сьогодні почне оцінювати збитки. Однак повний масштаб втрат вдасться оцінити з часом, бо наразі перекриття наповнені водою і це загрожує зберіганню фондів та руйнуванням експозиції.

Найцінніше майно – архів ОУН та УПА, а також спеціалізована бібліотека Центру досліджень визвольного руху, що зберігаються у музеї, під загрозою затоплення, як і вцілілі наразі і фондосховища та лабораторія музею. Зараз музей потребує коштів для відновлення, найперше – перекриття даху, що відкритий для дощів та негоди, встановлення дверей та вікон, осушування приміщень.

Із цією метою Музею та партнер і співзасновник «Центр Досліджень Визвольного Руху» звертаються за підтримкою. Охочих допомогти просять переказати кошти на картку Приват Банку 5168 7520 0092 2339 (Слабоспицький Олег). Інші рахунки будуть оприлюднені згодом.

Унікальний в Європі український Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» створений у колишній катівні КҐБ та Гестапо, він один із трьох у Східній Європі (два інших - це музей-тюрма НКВД у Вільнюсі та музей-тюрма Штазі в Берліні).

Музей відкрили 28 червня 2009 року, 14 жовтня 2009 року він отримав статус національного.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!