Політична реклама

Львів'ян просять провести звірку площі житла у червні

966 0
Львів'яни, житло яких може підпадати під дію податку на нерухомість, мають право звернутися з письмовою заявою для проведення звірки даних. Якщо ви не зробили цього у грудні, можете зробити у червні.

Для цього потрібно з’явитися до податкової інспекції за місцем реєстрації з оригіналами документів про право власності на майно. У протилежному випадку, податок нараховуватиметься відповідно до тієї інформації, яка є в органах доходів і зборів, інформує прес-служба ГУ Міндоходів у Львівсьій області.

Нагадаємо, що з 1 квітня набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, якими оподаткування нерухомості здійснюється не від житлової площі, як було раніше, а від загальної площі об'єкта житлової нерухомості.

Відтак, податком обкладається загальна площа житла, що перебуває у власності особи, тобто не тільки кімнати, але і допоміжні та службові приміщення. Податок платитимуть громадян, яким належить одна або кілька квартир загальною площею більше 120 кв. м, або житловий будинок, загальна площа якого перевищує 250 кв.м. Податок сплачуватиметься за ті метри, які перевищують вищезазначені квадрати. 

Оподатковуватимуться будівлі, які належать до житлового фонду, зокрема житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі.

Не підлягають оподаткуванню квартири та житлові будинки, площа яких менша за 120 та 250 кв. м відповідно; об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад; нерухомість, розташована в зоні відчуження або безумовного відселення; дитячі будинки сімейного типу; гуртожитки; садовий або дачний будинок, але не більш як один такий об’єкт на платника податку; нерухомість, що належать багатодітним або прийомним сім’ям, де виховують троє та більше дітей, але не більш як один такий об’єкт на сім’ю.

Однак у 2014 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується ще за 2013 рік, тому базою оподаткування є житлова площа. Повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються або вручаються платнику податку контролюючим органом за місцем місцем реєстрації до 1 липня цього року. Податок за 2013 рік слід сплатити у 2014 році впродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Обчислення суми податку за 2014 рік відбудеться у 2015 році, а відтак його розрахують таким чином: за період з 1 січня 2014 до 31 березня 2014 (включно) – з житлової площі, з 1 квітня 2014 до 31 грудня 2014 (включно) – із загальної площі об'єкта житлової нерухомості.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!