Львів’ян просять прихистити дітей, які через війну залишилися без батьків. Як це зробити

4255 0
Взяти дитину на тимчасове виховання може як подружжя, так і окремо чоловік і жінка.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

До Львова із Херсона 12-річна дівчинка приїхала із далекою родичкою та її дитиною, у той час, як мама та старша сестра залишилися в окупованому Херсоні. Опинилася дитина у Львові без своєї сім’ї через те, що мама не мала змоги заплатити на блокпості окупантів більше, ніж за одну особу. Зараз дівчинку взяли на облік у Службу у справах дітей Львова та уже влаштували у сім’ю патронатного виховання. Там вона пробуде, поки не воз’єднається зі своєю сім’єю. І подібних ситуацій чимало. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив в.о. начальника управління «Служба у справах дітей» департаменту гуманітарної політики ЛМР Володимир Фридрак.

Від початку повномасштабної війни і станом на сьогодні «Служба у справах дітей» отримала повідомлення про 163 дитини, які залишилися без батьківського піклування.

Читайте також: У Львові шукають охочих прийняти дітей, які через війну залишилися без батьківського піклування

«Є різні ситуації, як діти опиняються у нас і тимчасово залишаються без батьківського піклування. Кожен рятував дітей від війни, як міг. Наприклад, крім випадку із 12-річною дівчинкою з Херсона, були ситуації, коли мама через поранення потрапляла в лікарню, а дитину хтось привозив сюди. Також діти приїжджали евакуаційними поїздами до Львова зі сусідами, знайомими, бо батькам не вистачало місць в поїздах, і вони садили лише дітей», – каже він.

До львівської Служби у справах дітей потрапляють діти з різних областей і міст України. У перші місяці повномасштабної війни переважно були із Київської, Сумської, Чернігівської областей, більшість з яких уже повернулися до своїх батьків, а зараз це діти з Харкова, Маріуполя, Донецької, Луганської областей. При тому, що це діти різного віку, хоч переважають старшого шкільного – від 12 років.

Загалом у Службу надійшло 206 заявок від сімейних пар чи окремих людей, які мають намір взяти таких дітей. Працівники у справах дітей того району, де проживають люди, які подали свої заявки, спілкуються з ними, перевіряють умови проживання та оцінюють, чи можуть вони тимчасово прийняти одну або кілька дітей до себе, поки їхні батьки чи інші родичі не матимуть можливості забрати і виховувати самостійно.

«Зі 163 повідомлень про дітей, які опинилися без батьківського піклування, взяли на облік, бо вони були залишені і наразі не знайшли батьків чи інших родичів, 51 дитину. Ще 33 дитини влаштували в сім’ї родичів, при тому, це не всі сім’ї з тих, хто подавав заявку», – каже співрозмовник.

За словами Володимира Фридрака, у сім’ях, які взяли дітей на тимчасове виховання, можуть бути до того моменту, поки не воз’єднаються зі своїми біологічними батьками. Тобто конкретного терміну, скільки дитина може перебувати у сім’ї, немає. Сім’я, в яку влаштували дитину, яка наразі без батьківського піклування, не отримує жодних допомог.

Взяти на тимчасове виховання може як подружжя, так і окремо чоловік і жінка. Також в одних сім’ях вже є діти, а в інших немає.

«Мотиви у більшості людей, які готові взяти дитину, яка тимчасово опинилася без батьківського піклування прості – допомогти дитині. Ті, хто подав заявки, вже давно обдумали своє рішення. Але тут важливо, аби рішення у сім’ї було спільним – чоловіка, дружини, дітей, які вже є в сім’ї, адже дитина, яка перемістилася із зони бойових дій, потребує багато уваги і турботи. Вона має почувати себе у безпечному і спокійному середовищі. І це все може дати лише любляча сім’я, усі члени якої готові прийняти дитину», – додає Володимир Фридрак.

Читайте також: Чи можна під час війни прихистити дитину, яка залишилась без батьків. Пояснення

Він наголошує, що, крім форми тимчасового облаштування, є й інші для дітей сиріт чи тих, які позбавлені батьківського піклування. Ці діти найбільше потребують турботи і реалізацію права виховуватися у сім’ї. Якщо люди вже вирішили, що можуть прийняти дитину, варто заповнити заявку, отримати звортній зв’язок і обговорити всі форми влаштування дітей.  

«У тих людей, які подавали свої заявки на тимчасове виховання, є великий потенціал у майбутньому стати прийомними сім’ями для дітей-сиріт чи тих, хто позбавлений батьківського піклування. У цьому випадку батьки-вихователі вже отримують грошове забезпечення від держави, також є щомісячна виплата на дитину. Крім того, за сім’єю закріплюється соціальний працівник, яким буде допомагати у процесі функціонування прийомної сім’ї. Дитину вони виховуватимуть і доглядатимуть до 18, 23-х років або до закінчення її навчання», – каже співрозмовник, додаючи, що зараз у Львові функціонує 13 прийомних сімей, де виховують 22 дитини.

Тим, хто готові прийняти у свою сім’ю дитину, яка внаслідок воєнних дій залишилась без батьківського піклування, потрібно заповнити форму, а згодом з ними сконтактують працівники управління «Служба у справах дітей».

За додатковою консультацією можна звертатись за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 1, управління «Служба у справах дітей» департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, каб. 519, 523. Контактні номери телефонів: (032) 235 40 40, 297 58 83. Чат-бот у месенджері Telegram SuSD_LMR.

Ольга Шведа

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!