Де у Львові стати донором крові та як підготуватися

7549 0
Львів'ян закликають стати донорами крові.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

У Львові всіх небайдужих закликають стати донорами крові. Як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у Міському центрі служби крові, найбільше там потребують ІІІ-, ІV- груп крові. Деталі стосовно інших пунктів здачі крові необхідно уточнювати додатково. 

Де можна здати кров у Львові

Міський центр служби крові у лікарні Св.Пантелеймона

У Міському центрі служби крові Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова (лікарня Св.Пантелеймона), що на вул. Івана Миколайчука, 9, закликають до здачі крові усіх небайдужих. Як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv, наразі найбільша потреба у ІІІ-, ІV- групах крові. Долучитися можна кожного дня, крім вихідних, з 08:30 до 11:30 год. Попередньо необхідно записатися за номером +38 (066) 018-09-19.

Львівський обласний центр служби крові

Також стати донором можна у Львівському обласному центрі служби крові, що на вул.Пекарській, 65. Долучитися можна по буднях з 08:30 до 13:00 год. У Центрі нагадують, що для кроводачі донорам потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код. За деталями просять звертатися за телефонами: +38 (032) 276-97-68 або +38 (032) 275-78-86.

Станція переливання крові Львівської залізниці

Долучитися до здачі крові можна у Станції переливання крові Львівської залізниці, що на  вул. Івана Огієнка, 5. Вони працюють кожного дня з 09:00 год. У відділенні збирають лише цільну кров у чоловіків та жінок від 55 кг. Для з'ясування деталей просять телефонувати: 38 (032) 226-26-45, +38 (032) 226-27-29, +38 (032) 226-56-70.

Хто може бути донором

За даними МОЗ, донором може бути кожен дієздатний повнолітній українець. Вага має бути не менше 50 кг – інакше забір крові може бути небезпечним для здоров'я. Для того, щоб стати донором, варто пройти відповідне медичне обстеження у медзакладі перед здачею крові, щоб підтвердити відсутність протипоказань.

Читайте також: Четверо мешканців Львівщини, імовірно, заразилися сказом. Як вберегтись

Донорами не можуть бути люди з такими протипоказами:

  •  інфекційні та паразитарні захворювання ( СНІД, ВІЛ-інфекція, сифіліс, вірусні гепатити);

  • при наявності злоякісних новотворів, хвороб крові, повної відсутності слуху або мови, психічних захворювань, наркоманії, алкоголізму, серцево-судинних захворювань;

  • хвороби органів дихання, органів травлення, захворювання печінки і жовчних шляхів, захворювання нирок та шкіри.

Також тимчасовими протипоказами вважаються: 

  • період менструації, вагітності та лактації;

  • рік після аборту;

  • нанесення татуювання, проколювання вух, пірсинг, лікування голковколюванням;

  • 3 роки з періоду перебування в ендемічних з малярії країнах тропічного та субтропічного клімату;

  • контакт з хворими на гепатит А, В, С;

  •  гострі або хронічні запальні процеси у стадії загострення, коли температура тіла вище 37ºС;

  • алергічні захворювання;

  • 10 діб після видалення зуба;

  • 48 год після вживання алкоголю.

Як підготуватися до здачі крові

За 3 дні до здачі крові необхідно відмовитися від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків, що містять ці речовини. Також варто мінімізувати вживання жирної, смаженої їжі та молочних продуктів напередодні та в день здачі крові. У день донації необхідно добре виспатися й з’їсти легкий сніданок, не вживати кофеїну. Не можна вживати алкоголь за 48 годин до дня донорства й заборонено палити за 2 години перед початком.

Наталія Вареник

_____________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!